Picqué bestelt richtschema voor de kanaalzone

De Brusselse regering heeft afgelopen zomer een oproep gelanceerd voor de opmaak van een richtschema voor de kanaalzone. Zo'n schema bepaalt bijvoorbeeld waar plaats is voor woningen, industrie en nieuwe mobiliteitsassen. De kanaalzone moet de "ruggegraat worden van de toekomst van het Brussels Gewest".

De industrie in de kanaalzone is weggetrokken, de buurten rond het kanaal kreunen onder de verpaupering van de bevolking. Tegelijk schept het kanaal enorme opportuniteiten. De kanaalzone kan op termijn zelfs "de ruggegraat worden van de toekomst van het Brussels Gewest".

Een en ander staat te lezen in de oproep die de Brusselse regering afgelopen zomer heeft gelanceerd voor de opmaak van een Richtschema voor de Kanaalzone van Schaarbeek tot Anderlecht.

Een Richtschema moet nieuwe bakens uitzetten voor de kanaalzone: waar kunnen woningen komen of kantoren? waar is er nog plaats voor industriële activiteiten? Hoe de mobiliteit organiseren, etc. De uiteindelijke bedoeling is de heropleving van de hele kanaalzone.

"We hebben drie kandidaten geselecteerd," zegt Aude Lauvry van het kabinet van minister-president Charles Picqué (PS). "Ze hebben een lastenboek gekregen waarmee ze aan de slag kunnen. In februari kiezen we één van de bureaus. Dat zal gevraagd worden om een richtschema op te maken."

De Brusselse regering heeft eerder al richtschema's goedgekeurd voor Thurn & Taxis, Kruidtuin, de Europawijk, de Reyerslaan en Delta.

Kanaal in beweging

Het is niet toevallig dat evenementen zoals Festival Kanal en deze zomer PleinOPENair de blik op het kanaal richten. De enige nog zichtbare waterweg van Brussel ondergaat langzaam maar zeker een metamorfose. Met nieuwe bruggen en parken, een winkelcentrum, een grote woontoren en mogelijk zelfs een nieuwe jachthaven moet de oude industriezone langs het kanaal een aantrekkelijke ontmoetingsplaats worden. Maar zo'n vaart loopt het nog niet, althans niet overal. Het kanaal is op de meeste plaatsen nog altijd een breuklijn waar de groeiende sociale kloof in deze stad aan de oppervlakte komt. De uitdagingen zijn groot en de uitkomst van heel wat projecten is vooralsnog onzeker. Dat mag blijken uit onderstaande selectie van bijdragen over evenementen en projecten in de kanaalzone.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?