Xaveer De Geyter wil masterplan kanaalzone maken

Drie multidisciplinaire teams nemen deel aan de internationale wedstrijd voor de opmaak van een Richtschema voor de kanaalzone. Zij hebben zopas hun ontwerpen ingediend. In april maakt de Brusselse regering de winnaar bekend.

Een team wordt geleid door de bekende Belgische architect Xaveer De Geyter (XDGA), die eerder al wedstrijden won voor het Rogierplein en het Schumanplein. De Geyter werkt voor de kanaalzone samen met de Franse landschapsarchitect Michel Desvigne, die het park van Thurn & Taxis ontwerpt, en sociaal geograaf Eric Corijn (VUB).

In een tweede gelegenheidsploeg zit de Franse urbanist Alexandre Chemetoff en de studiebureaus Idea Consult en Ecorem. Een Nederlands-Duitse samenwerking bestaat uit Jurjen Van der Meer (De Zwarte Hond) en de bureaus Lola, Movares en Studio UC. Alle deelnemers hebben al tal van grote ontwikkelingsprojecten in Europa op hun actief.

De Brusselse kanaalzone is al sinds enkele jaren uitgegroeid tot een ware speeltuin voor architecten en vastgoedontwikkelaars. Denk maar aan Thurn & Taxis, de megawoontoren aan het Redersplein en de plannen voor een jachthaven-annex-luxewoningen rond het Biestebroekdok.

Het Brussels Gewest wil de kanaalzone economisch en residentieel verder ontwikkelen. Het Richtschema moet daar een leidraad voor vormen. In april maakt de Brusselse regering de winnaar bekend.

Kanaal in beweging

Het is niet toevallig dat evenementen zoals Festival Kanal en deze zomer PleinOPENair de blik op het kanaal richten. De enige nog zichtbare waterweg van Brussel ondergaat langzaam maar zeker een metamorfose. Met nieuwe bruggen en parken, een winkelcentrum, een grote woontoren en mogelijk zelfs een nieuwe jachthaven moet de oude industriezone langs het kanaal een aantrekkelijke ontmoetingsplaats worden. Maar zo'n vaart loopt het nog niet, althans niet overal. Het kanaal is op de meeste plaatsen nog altijd een breuklijn waar de groeiende sociale kloof in deze stad aan de oppervlakte komt. De uitdagingen zijn groot en de uitkomst van heel wat projecten is vooralsnog onzeker. Dat mag blijken uit onderstaande selectie van bijdragen over evenementen en projecten in de kanaalzone.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?