Brusselse kinderen spelen op een trampoline met mondmaskers om infectie met het coronavirus (covid-19) te voorkomen
© PhotoNews | Brusselse kinderen spelen op een trampoline met mondmaskers om infectie met het coronavirus (covid-19) te voorkomen.

Alleenstaande ouders krijgen extra coronaverlof

© BRUZZ
21/04/2020
Updated: 21/04/2020 10.53u

Alleenstaande thuiswerkers moeten extra ouderschapsverlof kunnen opnemen om tijdens de lockdownperiode voor de kinderen te zorgen. Federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) heeft een voorstel in die zin uitgewerkt.

Dat staat dinsdag te lezen in De Morgen.

Al sinds de start van de lockdownmaatregelen krijgen de Gezinsbond en de Ligue des familles bezorgde signalen van ouders over de moeilijke combinatie van thuiswerk en de zorg voor kinderen. De organisaties vroegen voor deze ouders een speciaal verlofstelsel dat ze ook deeltijds kunnen opnemen.

Op een week tijd ondertekenden 16.000 mensen een petitie om die vraag te steunen. Na overleg vorige week pikt minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) in op het voorstel. Ze heeft een volmachtenbesluit klaar waardoor alleenstaande thuiswerkers ouderschapsverlof kunnen opnemen specifiek voor deze lockdownperiode.

Vier vijfde of halftijds

Voorwaarde is wel dat één of meerdere kinderen jonger zijn dan twaalf. De ouders kunnen het verlof per week opnemen, de procedure wordt zo kort mogelijk en de aanvraag is al mogelijk vanaf iemand één maand aan de slag is bij zijn werkgever.

Bovendien heeft het coronaverlof geen impact op het reguliere systeem: je saldo van ouderschapsverlof blijft hetzelfde. Enige beperking is dat het verlof enkel kan opgenomen worden om vier vijfde of halftijds te gaan werken. Het stelsel zou geldig zijn tot het einde van het schooljaar.

Gemengde reacties

De gezinsorganisaties reageren met gemengde gevoelens. "Er komt geen speciaal verlof met een vergoeding die vergelijkbaar is met de regeling voor tijdelijke werkloosheid, maar de minister wil wel een geste doen naar alleenstaande ouders door het ouderschapsverlof voor hen tijdelijk uit te breiden. Hun rechten later dit jaar of wanneer de kinderen ouder zijn, komen met die regeling niet in gevaar."

Toch blijft de Gezinsbond met veel vragen achter. "Wat met de vergoeding? Voor alleenstaande ouders is het net moeilijk om ouderschapsverlof te nemen wegens het stevige prijskaartje. Wat met pleeggezinnen en zelfstandigen die geen recht hebben op ouderschapsverlof? Ook kunnen enkel alleenstaande ouders er gebruik maken en is het geen oplossing voor veel andere gezinnen", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Economie, thuiswerk, extra ouderschapsverlof, alleenstaande moeders, Nathalie Muylle

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie