Vossenplein c Saskia Vanderstichele

Het Vossenplein krijgt wellicht toch geen heraanleg, maar het plan voor een ondergrondse parking blijft overeind. Dat heeft schepen van Openbare Werken Els Ampe (Open VLD) gezegd.

De Stad had eerder beslist dat het bedrijf dat de opdracht binnenrijft om de ondergrondse parking te bouwen ook het plein zelf moet vernieuwen. Maar buurtbewoners en critici vrezen dat het Vossenplein zo aan karakter zou inboeten, bij voorbeeld omdat de investeerder er geen enkel belang bij heeft om hoogwaardige materialen te gebruiken.

Schepen Ampe krabbelt nu een beetje terug. "We gaan dit waarschijnlijk niet doen", klonk het maandag op een perslunch. "Als de mensen het zo willen, laten we het plein beter zoals het is."

Ook tegen de geplande ondergrondse parking bestaat veel tegenstand, maar dat plan blijft volgens Ampe overeind.

De Stad plant in totaal vier nieuwe ondergrondse parkings en ook nog een uitbreiding van een bestaande. Het plan is erg controversieel omdat het volgens velen extra autoverkeer naar de Vijfhoek zal lokken. "We zijn niet doof voor de kritiek die we krijgen", zegt aldus Ampe. "Hier en daar pikken we er elementen uit om de bestaande plannen aan te passen. Maar de grote lijnen blijven ongewijzigd."

Momenteel kunnen privébedrijven zich kandidaat stellen voor de bouw van de parkeergarages. In mei zou de Stad de laureaten aanduiden. Daarna volgen nog inspraakmomenten met handelaars en buurtbewoners. Kleine aanpassingen zouden dan nog mogelijk zijn. "Ik zal wel het bête noire blijven, maar in het algemene belang ben ik daar wel toe bereid", aldus nog de schepen.

Tvbrussel was bij het persmoment waar Open VLD en MR hun bilan van twee jaar stadsbestuur presenteerden:

Ondergrondse parkings wijken niet: 'Genomen beslissingen doorvoeren'

Vossenplein

De Stad Brussel plant een ondergrondse parking onder het Vossenplein. De parking is een van de vier nieuwe parkings in de Vijfhoek, die voor bijkomende parkeerplaatsen moet zorgen in het centrum. Buurtbewoners, handelaars en marktbezoekers zijn er niet gerust in. U leest er alles over in ons dossier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek, Vossenplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni