20180830 Anderlecht slachthuis abattoir Ketmet kanaalzone Heyvaertwijk

Anderlechtse gemeenteraad stemt tegen verbod onverdoofd slachten

EDB
© BRUZZ
21/05/2022

In Anderlecht bracht het stemmen van een motie tegen het verbod op het onverdoofd slachten verrassende standpunten aan het licht. Zowel de schepenen van Groen als die van Les Engagés stemden tegen de verplichting tot verdoven voor het slachten. Hun partijen verdedigen op het niveau van het Brussels gewest of op nationaal niveau evenwel het tegendeel.

Donderdag nam de gemeenteraad van Anderlecht een motie aan tegen het verbod op onverdoofd slachten. Dat schrijven La Libre en La Dernière Heure.

Anderlecht kant zich met andere woorden tegen de verplichte verdoving van een dier alvorens het te slachten. De tekst werd – nadat een eerste motie op initiatief van de PVDA*PTB niet werd goedgekeurd – gezamenlijk ingediend door de meerderheidspartijen, bestaande uit de PS, Les Engagés, Vooruit en Groen/Ecolo. Meerderheidspartij Défi steunde de motie niet en was afwezig tijdens de gemeenteraad. MR en N-VA stemden tegen.

Het standpunt van de PS en de PVDA*PTB hoeft niet te verrassen: beide partijen spraken zich in het Brussels Parlement reeds uit tegen een verplichting tot verdoofd slachten. Défi, Groen en Open VLD hebben dan weer een wetsvoorstel klaar om – net als in Vlaanderen en Wallonië – het onverdoofd slachten in Brussel te verbieden.

In Anderlecht week groen evenwel van het gewestelijke standpunt van de eigen partij af. De Groene fractie in Anderlecht stemde immers voor de motie, die tegen een verplichte verdoving is. “Het is een zuiver lokale keuze,” zegt Susanne Müller-Hübsch, schepen van Mobiliteit en Openbare Ruimte in Anderlecht (Groen) in La Dernière Heure.

“De keuze werd gemaakt omwille van het economische aspect van de slachthuizen in Anderlecht,” klinkt het. “Maar deze tekst was zuiver symbolisch. De bevoegdheid is immers gewestelijk. Ik heb dit besproken met mijn collega’s op gewestniveau. Wij steunen elkaar en zij tonen begrip voor dit standpunt.”

Economische activiteit

Ecolo-schepen Jérémie Drouart zegt in La Libre dat hij de keuze had overgelaten aan zijn collega en alle leden van de fractie. “De hele fractie stemde tegen het verbod. Aangezien het een gewestkwestie betreft, is onze stemming niet doorslaggevend. Maar de lokale realiteit verschilt van het algemene debat aangezien wij slachthuizen op ons grondgebied hebben.”

Ook het standpunt van Les Engagés in Anderlecht druist in tegen het partijprogramma. In hun partijmanifest dat een week geleden werd aangenomen, staat genoteerd dat de ‘techniek van de omkeerbare bedwelming, die niet leidt tot de dood van het dier', de voorkeur moet krijgen. Een soort tussenoplossing, met andere woorden, die verschilt van de gewone rituele manier van slachten.

Volgens PVDA*PTB-gemeenteraadslid Giovanni Bordonaro was het belangrijk voor de gemeente Anderlecht om een duidelijk signaal te geven over de kwestie van het ritueel slachten in Brussel. “Het gaat niet alleen om de vrijheid van godsdienst en het welzijn van de dieren, maar ook om de vraag of we de enige slachtactiviteit in Brussel, die zich op ons grondgebied bevindt, willen behouden,” klinkt het. “Ter herinnering: bijna 200 banen zijn direct of indirect betrokken bij deze economische activiteit.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni