Assange-sympathisanten komen samen aan Britse ambassade in Brussel

© Google Maps

Een 60-tal aanhangers van de organisaties Comité Free Assange Belgium en Belgium4Assange heeft maandag omstreeks 17 uur een protestactie gehouden aan de ambassade van Groot-Brittannië in Brussel. De sympathisanten van klokkenluider Julian Assange reageerden tevreden op de uitspraak van een Britse rechter om Assange niet uit te leveren aan de Verenigde Staten, maar merken tegelijkertijd op dat er nog hard gestreden moet worden voor persvrijheid.

"Vandaag is een echte overwinning, maar er is een maar. Julian Assange zit nog steeds vast en zolang hij niet vrij is, is er nog werk", stelde een betoger.

Een rechter in Londen besliste maandag dat WikiLeaks-oprichter Julian Assange (49) niet uitgeleverd moet worden aan de Verenigde Staten. Volgens de rechter zou er een risico bestaan dat Assange zich van het leven berooft in de VS. De Australiër wordt er in de VS van beschuldigd de publicatie van geheime informatie mogelijk te hebben gemaakt. De VS gaan tegen het vonnis in beroep. Assange weet woensdag of hij op borgtocht vrijkomt.

Strijd voor persvrijheid

Aan de Britse ambassade lieten de sympathisanten van Assange zich duidelijk horen met slogans en spandoeken als "Laat Assange vrij", "Handen af van Assange" en "Julian, je bent welkom in België". De manifestanten vinden dat het vonnis van de Britse rechter niet genoeg ingaat op de kern van de zaak: persvrijheid en de bescherming van klokkenluiders.

"Dat het een aanval is op de persvrijheid is helemaal weggelegd door de rechter. De strijd is dus nog niet gestreden", klonk het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?