Voor de 200ste keer vindt protestactie voor Julian Assange plaats in Brussel

Bronzen_standbeelden_Assange
© PhotoNews
| (Archiefbeeld)
© PhotoNews
| (Archiefbeeld)

Maandagavond werd voor de tweehonderdste keer in Brussel gemanifesteerd voor de vrijlating van Julian Assange. Een dertigtal mensen gaf daarmee gevolg aan de oproep van het Comité Free Assange Belgium en zakte af naar het Muntplein.

Meerdere oranje kisten werden op de openbare weg gelegd, zodat de deelnemers een flashmob konden houden. Eerst stopten ze 200 steunfolders in een zak die op de grond stond, daarna gingen ze op een stoel zitten en toonden elk een letter die samen de boodschap 'Free Julian Assange' weergaf. Een laatste man zette zich achter de actievoerders met het woordje 'Now' op een blaadje.

Assange zit momenteel opgesloten in de gevangenis van Belmarsh in Groot-Brittannië. Daar verblijft hij sinds 2019, tot dan verbleef hij op de ambassade van Ecuador in Londen. De Verenigde Staten vragen zijn uitlevering omdat hij als klokkenluider duizenden geklasseerde Amerikaanse documenten openbaarde.

"Ik vraag dat persvrijheid en informatievrijheid worden gegarandeerd in het algemeen belang van het publiek", zei Ernest Sagaga, hoofd van de afdeling mensenrechten en veiligheid van de Interantionale Federatie van Journalisten maandag tegen de demonstranten. "De missie van een journalist is om bloot te leggen wat de machtigen willen verbergen. Hier is niet alleen Julian Assange het doelwit. Het zijn alle journalisten. Ik roep de Verenigde Staten daarom op om zijn vrijheid te herstellen en hem terug te laten keren naar zijn familie en vrienden."

Sinds Assange werd gevangengenomen in 2019 werd elke maandag in Brussel een steunactie gehouden. Assange tekende de afgelopen jaren meermaals verzet aan tegen zijn aanhouding en een eventuele uitlevering aan de Verenigde Staten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?