| (Archiefbeeld)

Betoging dinsdag in Brussel voor vrijlating Julian Assange

© Belga
19/02/2024

Aan de Amerikaanse ambassade in Brussel vindt dinsdag om 10 uur een betoging plaats om de vrijlating te eisen van Julian Assange, de oprichter van de klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Aanleiding tot de manifestatie is de start van een beroepsprocedure in Londen tegen een eventuele uitlevering van Assange aan de Verenigde Staten.

Assange verschijnt dinsdag en woensdag voor het Royal Court of Justice in de Britse hoofdstad Londen. Twee rechters herbekijken dan een beslissing van het Hooggerechtshof in Londen, waarin werd geoordeeld dat Assange geen beroep mag aantekenen tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. Het is een van de laatste beroepskansen van Assange tegen een uitlevering.

"Als het beroep wordt toegelaten, dan zal de procedure voortgezet worden in het Verenigd Koninkrijk", zegt het Comité Free Assange Belgium. "Maar als het verworpen wordt, dan zal de uitlevering aan de Verenigde Staten bevestigd worden en dan kan ze alleen nog tegengehouden worden, mits een interventie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens."

Tijdens de betoging in Brussel zal normaal gezien de algemeen secretaris van de internationale journalistenfederatie, Anthony Bellanger, het woord nemen, net als het Griekse Europarlementslid Stelios Kouloglou.

De Brusselse advocaat Alexis Deswaef, vicevoorzitter van de internationale federatie voor de mensenrechten, zal van zijn kant in Londen zijn. Hij zal tijdens een bijeenkomst bij het Royal Court uitleggen waarom de federatie pleit voor de vrijlating van Assange, in het kader van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.

De Australiër Julian Assange werd in 2019 door de Britse politie gearresteerd nadat hij zeven jaar had doorgebracht in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. De VS betichten Assange ervan dat hij geheime informatie over de militaire acties in Irak en Afghanistan heeft gestolen en gepubliceerd, en dat hij het leven van informanten in gevaar heeft gebracht. Zijn aanhangers zien in hem dan weer een moedige journalist die oorlogsmisdaden aan het licht bracht. Als hij wordt uitgeleverd aan de VS kan hij tot 175 jaar gevangenisstraf krijgen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni