| Betogers aan het bronzen standbeeld van Assange (archiefbeeld)

Manifestatie om arrestatie van Julian Assange drie jaar geleden

© Belga
12/04/2022

Een vijftigtal manifestanten is maandagavond, op de derde verjaardag van de arrestatie van Julian Assange, bijeengekomen op het Muntplein. De betogers hadden spandoeken mee met daarop boodschappen als "Vrijheid voor Assange", de stichter van klokkenluidersplatform WikiLeaks.

Het Britse Hooggerechtshof weigerde midden maart om zich te buigen over het beroep dat Assange had aangetekend tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. Justitie in de Verenigde Staten wil Assange laten terechtstaan wegens spionage en het verspreiden van staatsgeheimen. Hij riskeert tot 175 jaar cel.

Assange wordt ervan beschuldigd samen met klokkenluider Chelsea Manning geheim materiaal van Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan gestolen en verspreid te hebben. Daarmee zou hij het leven van Amerikaanse informanten in gevaar hebben gebracht.

De betogers willen dat Assange voorwaardelijk wordt vrijgelaten. "Door oorlogsmisdaden aan te klagen, stelde hij het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten ter discussie. Een uitlevering kan normaal gezien niet worden toegekend om politieke redenen, overigens ook niet aan een land dat de doodstraf nog toepast", zegt Marie-France Deprez, woordvoerster van het Comité Free Assange België.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni