Actievoerders in Brussel vragen vrijlating Julian Assange

© Belga
23/09/2023

Enkele tientallen mensen zijn zaterdag bijeengekomen op het Albertinaplein in Brussel om de vrijlating te vragen van Julian Assange, de oprichter van Wikileaks die in een Britse gevangenis wacht op zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. De Verenigde Staten willen Assange vervolgen omdat hij als klokkenluider duizenden geklasseerde Amerikaanse documenten openbaarde, maar de actievoerders roepen de Amerikaanse regering opnieuw op om de zaak te sluiten en Assange's vrijlating mogelijk te maken.

De 51-jarige Australiër werd in 2019 door de Britse politie gearresteerd nadat hij zeven jaar doorbracht in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. De Verenigde Staten betichten Assange ervan dat hij geheime informatie over de militaire acties in Irak en Afghanistan heeft gestolen, gepubliceerd en het leven van informanten in gevaar heeft gebracht. Zijn aanhangers zien in hem dan weer een moedige journalist die oorlogsmisdaden aan het licht bracht.

Uitlevering aan de VS

"In juni 2022 besliste een Britse rechtbank dat Assange mocht uitgeleverd worden, een beslissing die mede ondertekend werd door de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel", klinkt het bij de actievoerders.

"Het beroep tegen deze beslissing loopt nog steeds. Assange moet nu de definitieve beslissing afwachten in de Londense Belmarsh-gevangenis, waar hij al vier en een half jaar wordt vastgehouden. Uitlevering aan de Verenigde Staten zou betekenen opgesloten worden in een superbeveiligde gevangenis, zonder kans op een eerlijk proces."

"Eigenlijk is Assange een moderne Sisyfus of Prometheus, die voor de eeuwigheid gestraft werden omdat ze geheimen van de goden hadden onthuld", zegt schrijver Vincent Engel, die zich mee inzet voor het lot van de Wikileaks-oprichter. "Maar waar Sisyfus en Prometheus niet konden sterven, kan Julian Assange dat wel. Al jaren moet hij een onmenselijk lot ondergaan, maar niemand lijkt ervan wakker te liggen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni