Zestig schrijvers en academici herdenken arrestatie Assange

© BRUZZ
11/04/2024

Zo'n zestig schrijvers, journalisten en academici van over de hele wereld nemen donderdagavond in Brussel deel aan een evenement dat de arrestatie van klokkenluider en Wikileaks-oprichter Julian Assange vijf jaar geleden herdenkt.

Onder het motto '5 uur voor 5 jaar' worden van 16 tot 21 uur onder andere passages voorgelezen uit Kafka's roman 'Het Proces', een tekst die volgens de initiatiefnemers "resoneert met de tragische absurditeit van Julian Assanges situatie".

Het is donderdag 11 april exact vijf jaar geleden dat Assange werd gevangengezet. Naast het herdenken van deze symbolische datum willen de verenigingen Pen Vlaanderen en Pen Belgique francophone - die het evenement in samenwerking met het collectief #FreeAssange organiseren - naar eigen zeggen ook "de vrijheid van informatie en de democratische waarden verdedigen die door de arrestatie van Assange werden aangevallen".

De VS betichten de Australiër ervan dat hij geheime informatie over de militaire acties in Irak en Afghanistan heeft gestolen en gepubliceerd en daardoor het leven van informanten in gevaar heeft gebracht. Zijn aanhangers zien in hem dan weer een moedige journalist die oorlogsmisdaden aan het licht bracht.

Naast het voorlezen van 'Het Proces' zijn er toespraken van vertegenwoordigers van Belgische politieke partijen. Muzikanten zorgen voor intermezzo's.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , pen vlaanderen , julian assange

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni