Honderden mensen voeren actie voor Julian Assange op Muntplein

© Belga
23/04/2022

Op het Brusselse Muntplein nemen zaterdagnamiddag enkele honderden mensen deel aan een meeting voor Julian Assange. De actievoerders eisen dat het Verenigd Koninkrijk zou terugkomen op zijn beslissing om Assange uit te leveren aan de Verenigde Staten. "Wat met Julian Assange gebeurt, is een aanval op de persvrijheid" zegt Marie-France van het Comité Free Assange Belgium.

Julian Assange is de Australische oprichter van het klokkenluidersplatform Wikileaks en wordt in de VS verdacht van het lekken van geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Hij zou daardoor onder meer de dood van informanten van de Amerikaanse strijdkrachten op zijn geweten hebben. Hij kan 175 jaar celstraf krijgen in de VS.

"We willen de EU en de Europese landen tot actie aanzetten om Julian Assange te steunen", zegt Marie-France Deprez. "Het Verenigd Koninkrijk mag hem niet uitleveren en als de Amerikaanse president Joe Biden meent wat hij zegt over zijn steun aan de persvrijheid, stopt hij de vervolging."

"Democratische staten zoals de VS moeten om kunnen met kritiek. Als journalisten zoals Julian Assange wantoestanden aan het licht brengen, moeten die wantoestanden aangepakt worden, niet de journalisten."

'We geven niet op'

De actievoerders op het Muntplein krijgen toespraken te horen van onder meer Jeremy Corbyn, de voormalige leider van de Britse Labour-partij, de voormalige IJslandse minister van Justitie en Mensenrechten Ögmundur Jónasson, ex-RTBF-journalist Marc Molitor, en Lode Vanoost van De Wereld Morgen.

Later deze namiddag neemt Stella Assange, de echtgenote van Julian Assange, ook nog deel aan een symbolische protestactie.

"Intussen geven we de hoop niet op", zegt Marie-France Deprez. "De Britse minister van Binnenlandse Zaken heeft het bevel tot uitlevering nog niet ondertekend en de advocaten van Julian Assange bereiden nog een beroepsprocedure voor."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni