Balie Brussel roept jongeren met migratieachtergrond op om voor rechten te kiezen

© Belga
02/02/2023
Updated: 03/02/2023 20.34u

In het Brusselse Justitiepaleis heeft de Balie Brussel, de Nederlandstalige Orde van Advocaten bij de balie van Brussel, de vijfde editie van haar DIApositief-project voorgesteld. Met dat project, dat voor het eerst in 2019 werd gelanceerd, streeft de Balie naar een meer diverse en inclusieve advocatuur.

Met een campagne gericht op scholen, culturele centra en sociale media wil de Balie jongeren aanspreken en aansporen om zich in te schrijven voor het DIApositief-project."We willen Brusselse jongeren met een migratie-achtergrond warm maken om rechten te studeren en een carrière als advocaat te kiezen," zegt Sevda Karsikaya, directeur van het project.

DIApositief staat voor Diverse in Inclusieve Advocatuur. Het is al de vijfde keer dat jongeren via het project kennismaken met de advocatuur. Al verschillende kandidaten kozen na afloop van het programma voor een rechtenstudie met een studiebeurs.

Vooral in een stad als Brussel is het DIApositief-project meer dan welkom. "De Balie Brussel vormt namelijk geen weerspiegeling van de hyperdiverse stad die Brussel is", zegt stafhouder Bernard Derveaux. "Zeker aan Nederlandstalige zijde is de advocatuur in Brussel nog heel wit. Daar willen we wat aan veranderen."

Schrijver van beste essay krijgt studiebeurs

Deelnemers worden uitgenodigd om tijdens de paasvakantie een introductieprogramma te volgen, waarbij ze uitleg krijgen over de rechtstaat, het jeugdrecht, de werking van de rechtbank en het openbaar ministerie, en een rondleiding krijgen in het Justitiepaleis. Nadien moeten ze een essay schrijven over de rechtstaat.

"De kandidaat die het beste essay schrijft, krijgt een studiebeurs om zijn vijfjarige rechtenstudie aan een Nederlandstalige universiteit te financieren", zegt meester Karsikaya. "Daarnaast krijgt de laureaat ook een pc, een abonnement op het Brusselse openbaar vervoer, en boekengeld. We houden ook regelmatig contact met hen en we duiden een coach aan bij wie ze altijd terechtkunnen in de loop van hun studie."

Het project kan op de steun rekenen van Vlaams minister van Brussel, Jeugd, Media en Armoedebestrijding, Benjamin Dalle (CD&V). "Brussel telt 275.000 jongeren onder de 18 jaar, ongetwijfeld hebben heel wat van hen aanleg voor de advocatuur", zegt de minister. "Het zou een gemiste kans zijn mocht één van de oudste beroepen er niet in slagen een spiegel te zijn van de maatschappij."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni