Een bedwants.

‘Bedwantsenplaag is groeiend probleem in Brussel’

Sarah Declercq
13/11/2021

Sociale dienstverleners merken een steeds groter wordende plaag van bedwantsen in Brussel. Dat meldt Puerto, een vzw die (ex-)thuislozen begeleidt. “Tot drie jaar geleden was dit een eerder zeldzame problematiek. Vandaag worden mijn collega’s hier dagelijks in hun praktijk mee geconfronteerd,” zegt Rosanne Claes, administratief medewerker bij Puerto.

Het probleem is zodanig groot geworden dat het voor de vzw niet meer over individuele aansprakelijkheid gaat, maar dat het een kwestie van publieke gezondheid is geworden. “Het lijkt logisch dat, om het probleem bij de wortel aan te pakken, het Brussels Gewest de desinfectie van (soms) hele gebouwen op zich moet nemen.”

Gebouwgerelateerd

Volgens Claes willen veel huisbazen geen behandelingen betalen, waardoor de plaag blijft groeien. “Voor veel huishoudens is de kost van een pestbestrijdingsfirma een te grote drempel.” Maar wanneer een woning met bedwantsen niet behandeld wordt, kruipen de beestjes naar de boven-, onder- en zijburen. “Straks komen de bedwantsen ook terecht bij mensen die goed behuisd zijn. Een oplossing voor dit probleem komt ons echt allen ten goede,” zegt Janssens.

De plaag is volgens Marie-Alice Janssens van Puerto niet wijkgerelateerd, maar wel 'gebouwgerelateerd'. “Meestal komt het voor in gebouwen die in slechte staat zijn en bewoond worden door mensen met weinig middelen,” zegt Rosanne Claes. Ook andere organisaties in de sociale sector ondervinden steeds vaker problemen met bedwantsen, zo bevestigt ook Albatros, een onthaalhuis voor dak – en thuislozen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Gezondheid, wonen, daklozen

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni