Belle-Vue krijgt twee hotels

© L'Escaut
De herbestemming van de oude brouwerij Belle-Vue langs het kanaal in Molenbeek krijgt stilaan vorm. Op de site komen twee hotels, een opleidingscentrum en veertien woningen. Het privéproject kreeg eind juni voorwaardelijk groen licht van de overlegcommissie.

Een deel van de site wordt ontwikkeld door de gemeente. Die voorziet in een klein hotel met een opleidingscentrum voor beroepen in die sector. Er komen ook lokalen voor activiteiten van plaatselijke verenigingen. Een privé-investeerder voorziet daarnaast in een groter hotel met 150 kamers en veertien woningen voor middeninkomens langs de achterkant. Het hotel zou op lowbudgetklanten mikken.

Het privéproject kwam eind juni voor de overlegcommissie. Het advies was voorwaardelijk positief. De promotor moet nog enkele wijzigingen aanbrengen en meer details leveren. Het Gewest buigt zich nu over het dossier. De opening is nog altijd voorzien voor 2013.

Inter-Environnement heeft bedenkingen bij het privéproject. "Het hotel is opgevat als een lowcosthotel dat voor weinig werkgelegenheid zal zorgen," zegt Mohamed Benzaouia aan brusselnieuws.be. "Er is geen link met het sociale weefsel in de wijk. Dit is een project voor mensen van elders."

De gemeente vindt de kritiek gratuit. "Vandaag is de brouwerij een grotendeels verlaten site in een niemandsland," zegt schepen van Stedenbouw Dominique Bastenier. "Het project is misschien niet perfect maar het is beter dan niets doen. Het is niet evident om privé-investeerders te vinden die een risico willen nemen in de wijk. Het is de bedoeling dat dit project, samen met de heraanleg van de Ninoofsepoort, voor een nieuwe dynamiek zorgt in de wijk."

Kanaal in beweging

Het is niet toevallig dat evenementen zoals Festival Kanal en deze zomer PleinOPENair de blik op het kanaal richten. De enige nog zichtbare waterweg van Brussel ondergaat langzaam maar zeker een metamorfose. Met nieuwe bruggen en parken, een winkelcentrum, een grote woontoren en mogelijk zelfs een nieuwe jachthaven moet de oude industriezone langs het kanaal een aantrekkelijke ontmoetingsplaats worden. Maar zo'n vaart loopt het nog niet, althans niet overal. Het kanaal is op de meeste plaatsen nog altijd een breuklijn waar de groeiende sociale kloof in deze stad aan de oppervlakte komt. De uitdagingen zijn groot en de uitkomst van heel wat projecten is vooralsnog onzeker. Dat mag blijken uit onderstaande selectie van bijdragen over evenementen en projecten in de kanaalzone.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?