Ninoofsepoort krijgt park tegen 2013

Vooruitgang in het dossier rond de heraanleg van de Ninoofsepoort. Voor de vakantie is de vergunningsaanvraag ingediend en eind augustus begint het openbaar onderzoek. De verwachting is nu dat het geplande park er komt tegen 2013.

De heraanleg van de Ninoofsepoort moet het sluitstuk worden van de vernieuwing van de westelijke Kleine Ring. De verkeersstromen worden helemaal hertekend zodat er ruimte ontstaat voor een grootstedelijk park.

"Dit project is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de kanaalzone," zegt Molenbeeks schepen Jef Van Damme (SP.A). "De Ninoofsepoort wordt een echte stadspoort met een grote park- en speelzone en met een wandelpromenade langs het kanaal. De ingreep moet de fysieke en mentale barrière tussen Molenbeek en Brussel-Stad verminderen en het voetgangers- en fietsverkeer tussen de twee gemeenten verbeteren."

De eerste plannen voor de heraanleg dateren al van 2008 maar het dossier was ingewikkeld. "Beliris diende in september 2010 een eerste keer een vergunningsaanvraag in maar die werd geweigerd wegens onvolledig," zei minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) vorige maand in de commissie Infrastructuur van het parlement. "De ontbrekende elementen werden in juni 2011 overgemaakt."

"Het park is een sluitstuk dat té lang uitgesteld werd," aldus nog Van Damme. "Zo lang dat er zelfs een voorlopige heraanleg van de Ninoofsepoort nodig zou zijn om de fietsers en voetgangers veilig te kunnen laten oversteken. Maar laten we nu vooral positief zijn over de geboekte vooruitgang inzake de definitieve heraanleg."

Voor de heraanleg moeten de loodsen langs de Rechthoekstraat verdwijnen. De Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij plant woningen op de site.

Kanaal in beweging

Het is niet toevallig dat evenementen zoals Festival Kanal en deze zomer PleinOPENair de blik op het kanaal richten. De enige nog zichtbare waterweg van Brussel ondergaat langzaam maar zeker een metamorfose. Met nieuwe bruggen en parken, een winkelcentrum, een grote woontoren en mogelijk zelfs een nieuwe jachthaven moet de oude industriezone langs het kanaal een aantrekkelijke ontmoetingsplaats worden. Maar zo'n vaart loopt het nog niet, althans niet overal. Het kanaal is op de meeste plaatsen nog altijd een breuklijn waar de groeiende sociale kloof in deze stad aan de oppervlakte komt. De uitdagingen zijn groot en de uitkomst van heel wat projecten is vooralsnog onzeker. Dat mag blijken uit onderstaande selectie van bijdragen over evenementen en projecten in de kanaalzone.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?