Beroering door Britse kaart van België

KH
© brusselnieuws.be
29/06/2012
Daar is de zomer, daar zijn de kaartjes. Na het stormpje over een kaartje dat het Brussels gewest zou negeren is er nu dit exemplaar, waar de Voerense burgemeester groen om lacht.

Foute - of vermeend foute - kaartjes, u krijgt er maar niet genoeg van? Welaan dan. Onlangs publiceerde de Britse krant The Guardian een kaartje van België waarop een aantal toeristische troeven van Brussel en Wallonië in de verf worden gezet. Denk aan de culinaire tram in Brussel, de stadsbarbecue in Bergen of het appelfestival in Modave. De kaart hoort bij een pagina die luistert naar de naam 'What's on in Wallonia and Brussels?'

Het bewuste kaartje doet Huub Broers (N-VA), burgemeester van het lieflijke Voeren, nu steigeren. Zijn gemeente prijkt immers helemaal niet op de kaart en lijkt wel ingelijfd bij Wallonië, klaagt de man in Gazet Van Antwerpen.

De aandachtige kaartanalist zal ook opmerken dat het woord Flanders geheel en al ontbreekt op de kaart. Op de plaats waar hij of zij die naam wellicht had verwacht staat nu … Brussels. Een even slinkse als ambitieuze uitbreiding van het gewest?

En dan is er nog Komen, aan de westkant van de taalgrens. Ook die Waalse enclave in Vlaanderen is verdwenen op de kaart, merkt een scherpzinnige lezer op.

Toerisme Wallonië wast alvast de handen in onschuld. De kaart is het werk van de grafische cel van de krant The Guardian, heet het op de RTBF. De krant baseerde zich op een kaart op de website van de toeristische dienst, die de gewestgrenzen wel op een correcte manier weergeeft, stelt de dienst.

Vorige week reageerde Brussels minister-president Charles Picqué nog geïrriteerd op een kaartje dat tijdens een economische missie in Japan opdook en Brussel niet als gewest maar als stad in Vlaanderen weergaf.

'Foute' kaarten

TF1 wisselde Vlaanderen en Wallonië om, de NOS lijfde West-Vlaanderen bij Wallonië in, Tourisme Wallonie voerde de corridor in. Het lijstje met foute of op zijn minst betwiste kaarten neemt stilaan indrukwekkende proporties aan. Hoog tijd voor een overzicht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, 'Foute' kaarten

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni