Rel over opdeling Wallonië op Atheneum Etterbeek

© brusselnieuws.be
02/06/2013
Een leraar aardrijkskunde van het Koninklijk Atheneum van Etterbeek ligt onder vuur omdat hij de kaart van Wallonië had opgedeeld in drie zones: Wallifornië, Wallabama en Wallbanië. Beledigend en karikaturaal, vinden enkele ouders.

Er is opnieuw een kaartenrel ontstaan. Ditmaal om de opdeling van het Waalse Gewest door een leraar aardrijkskunde van het (Nederlandstalige) Atheneum van Etterbeek.

De leraar had zijn leerlingen gevraagd Wallonië op te splitsen in drie delen. Het eerste deel was Wallifornië, de rijke as tussen Brussel en Namen. Dan volgde Wallabama (naar de Amerikaanse staat Alabama) als aanduiding voor de Ardennen, waar vooral bossen en weiden te zien zijn. En ten slotte Wallbanië, het deel dat getroffen is door de industriële neergang.

"Beledigend voor zowel Albanië als Wallonië", zegt een van de ouders aan de RTBF. "Het gaat hier niet om een les aardrijkskunde, hier zit een politieke agenda achter."

Dezelfde rel dook in 2010 al eens op. Toen ging het om een schoolhandboek voor leerlingen in het derde jaar van het middelbaar onderwijs, waarin dezelfde termen werden gebruikt.

De gemeente Etterbeek verklaarde bij monde van burgemeester Vincent De Wolf (MR) al dat ze de school zou aanschrijven.

Jacky Goris, algemeen directeur Scholengroep Brussel, zei aan de RTBF dat hij de zaak zal uitklaren met het Atheneum.

'Foute' kaarten

TF1 wisselde Vlaanderen en Wallonië om, de NOS lijfde West-Vlaanderen bij Wallonië in, Tourisme Wallonie voerde de corridor in. Het lijstje met foute of op zijn minst betwiste kaarten neemt stilaan indrukwekkende proporties aan. Hoog tijd voor een overzicht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Samenleving, 'Foute' kaarten

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni