Picqué is foute Vlaamse kaartjes beu

KH
© brusselnieuws.be
25/06/2012
Minister-president Charles Picqué heeft zijn buik vol van de Vlaamse landkaarten die het Brussels gewest negeren. Hij overweegt de kwestie aan te kaarten bij het overlegcomité tussen federale staat en gewesten. Aanleiding is een kaartje dat op de economische missie in Japan werd gebruikt.

Het is alweer een tijdje geleden dat er een fout - of vermeend fout - kaartje van België opdook. Afgelopen week was het echter opnieuw zo ver. MR-politicus Armand De Decker wond zich op over een kaartje van Vlaanderen waarop Brussel gewoon als stad tussen de andere Vlaamse steden aangeduid staat.

Doordat Brussel er gewoon als punt opduikt (en niet met zijn volledige oppervlakte), lijkt de afstand met Wallonië ook veel groter dan hij is, vindt De Decker.

Het nieuwe kaartrelletje was reden genoeg voor het FDF om Charles Picqué (PS) aan de tand te voelen in het Brussels parlement. "Het is intellectueel oneerlijk te doen geloven dat we geen derde gewest hebben", zei Picqué. "Ik woon niet in Vlaanderen, ik ben inwoner van een tweetalig gewest dat Brussel heet."

Picqué wijst er nog op dat het best mogelijk is zichzelf te promoten én tegelijk de ander te vermelden.

'Brussel is toch hoofdstad van Vlaanderen?'
Vlaams minister voor Wetenschapsbeleid Ingrid Lieten (SP.A) had eerder al laten weten dat het kaartje gemaakt is door Flanders Export and Trade. Directeur Claire Tillekens benadrukte daarop dat het document al van 2008 dateert. Tillekens wees er ook op dat "Brussel toch de hoofdstad is van Vlaanderen".

Het FET beloofde ook om de resterende stock kaartjes niet meer te gebruiken.

Het nieuwe incident volgt op een schier eindeloze rij van kaartenrelletjes, waarbij het ene geval al wat frappanter was dan het andere (zie dossier 'Foute' kaarten). Legendarisch waren alvast de kaart die de NOS gebruikte en waarbij West-Vlaanderen naar Wallonië ging. Het Franse TF1 presteerde het dan weer om Vlaanderen en Wallonië te verwisselen. Een absolute blijver is ook de kaart van Toerisme Vlaanderen waarop Wallonië verdwijnt en Vlaanderen meteen aan Frankrijk grenst.

'Foute' kaarten

TF1 wisselde Vlaanderen en Wallonië om, de NOS lijfde West-Vlaanderen bij Wallonië in, Tourisme Wallonie voerde de corridor in. Het lijstje met foute of op zijn minst betwiste kaarten neemt stilaan indrukwekkende proporties aan. Hoog tijd voor een overzicht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek, 'Foute' kaarten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni