Dreiging coronavirus (covid-19): mondmasker type FFP2

| Dreiging coronavirus (covid-19): mondmasker type FFP2.

Bestelling van 15 miljoen maskers stopgezet: 'Leverancier verhoogde prijs'

TDN
© BRUZZ
30/03/2020

Een bestelling van 15 miljoen mondmaskers, waarvan 5 miljoen van het type FFP2 en 10 miljoen chirurgische maskers, gaat voor ons land niet door. De leverancier probeerde extra munt te slaan uit de deal met de Belgische regering en verhoogde de prijs per masker aanzienlijk. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) besliste daarop de stekker uit de deal te trekken.

De directeur van het Henegouwse bedrijf Pharmasimple meldde in het tijdschrift Paris Match dat de Belgische overheid vorige week een order had ingetrokken. Een regelrechte contractbreuk, foeterde directeur Michaël Willems. Die liet zaterdag in het Franstalige magazine verstaan dat er een concurrentiestrijd woedt onder landen om mondmaskers te krijgen.

Volgens De Block en partijgenoot Philippe De Backer, die in de taskforce Shortages verantwoordelijk zijn voor de aanvoer van mondmaskers, probeerde Pharmasimple uit die concurrentiestrijd munt te slaan. "We kunnen niet toelaten dat malafide leveranciers de huidige crisis misbruiken om de Belgische bevolking op te lichten", klinkt het in een persbericht.

Ja, de leverancier heeft gelijk als hij stelt dat er sprake is van een contractbreuk. Maar die pleegde hij zélf.

Maggie De Block, minister van Volksgezondheid

Pharmasimple zou de modaliteiten van de bestelbon aangepast hebben, nadat de bestelling was geplaatst. "Zo verhoogde hij achteraf de prijs per masker én de totale hoeveelheid bestelde maskers. Bovendien eiste hij plots een voorschot terwijl de afspraak was om te betalen eens de maskers waren geleverd, dus op het moment dat er zekerheid was over de bestelling."

Volgens Open VLD'ers De Block en De Backer pleegde Pharmasimple zelf contractbreuk. "De directeur paste de modaliteiten van de bestelbon aan nadat de bestelling was geplaatst. Zo verhoogde hij achteraf de prijs per masker én de totale hoeveelheid bestelde maskers. Bovendien eiste hij plots een voorschot terwijl de afspraak was om te betalen eens de maskers waren geleverd."

Turkse leverancier

Dat Pharmasimple in de pers aan de alarmbel trekt, noemen De Block en De Backer "niets minder dan chantage". Daarop beslisten ze om de gesprekken met het Henegouwse bedrijf stop te zetten. Intussen gaat de taskforce op zoek naar oplossingen. "De niet-levering van de FFP2-maskers is een spijtige zaak. Met die voorraad hadden we onze zorgverleners sneller van het nodige beschermingsmateriaal kunnen voorzien."

Volgens Michaël Willems had zijn bedrijf "hemel en aarde bewogen" om de maskers vast te krijgen, maar vroeg de Turkse leverancier een voorschot van 50 procent bij wijze van garantie. Bovendien slaagde Pharmasimple erin om zijn hand te leggen op 5 miljoen FFP2-mondmaskers in plaats van de gevraagde 3 miljoen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, mondmaskers FFP2, Maggie De Block, Philippe De Backer, Pharmasimple

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni