Bewoner van Schaarbeeks zorgcentrum in hongerstaking

© OCMW Schaarbeek
| Het rusthuis bevindt zich op de site van het Paul Brien-ziekenhuis.

Een aantal personeelsveranderingen in het rust- en verzorgingstehuis De Kriekenboomgaard in Schaarbeek zet kwaad bloed bij de bewoners. Voor een van hen was het vertrek van de hoofdverpleegster de druppel. De bejaarde vrouw besliste in hongerstaking te gaan, waarop het OCMW besliste de hoofdverpleegster niet over te plaatsen.

Hoofdverpleegster Cécile Dumont werd door het OCMW van Schaarbeek overgeplaatst naar het woonzorgcentrum Albert De Latour, waar het personeel onderbezet is. Die beslissing zet kwaad bloed bij enkele bewoners, die OCMW-voorzitster Sophie Querton nog probeerden te overtuigen hun hoofdverpleegster niet af te nemen.

Hechte band

Maar hun pogingen mochten niet baten. "Ik heb zeker begrip voor de reactie van de bewoners", zegt Querton aan de krant La Capitale. "Door de coronacrisis zien deze mensen enkel nog het zorgpersoneel. Daar bouwen ze vooral deze dagen een hechte band mee op. Dan zien ze een bekend gezicht in hun dagelijks leven liever niet verdwijnen."

Toch besliste de directie om Dumont, die de pensioengerechtigde leeftijd nadert, alsnog over te plaatsen. De bewoners van De Kriekenboomgaard schreven een petitie uit, die door twintig senioren ondertekend werd. "De hoofdverpleegster brengt ons veiligheid en rust. We hebben het volste vertrouwen in haar. Haar vertrek heeft een enorme invloed op ons."

OCMW-voorzitster grijpt in

Toen ook dat niets uithaalde, ging een tachtigjarige bewoonster afgelopen vrijdag in hongerstaking. OCMW-voorzitster Querton sprak haar zondag en besloot om de overplaatsing van Dumont ongedaan te maken. Zij spreekt van een managementprobleem in De Kriekenboomgaard, waar de voorbije jaren zes directeuren elkaar opvolgden en een tiental ontslagen vielen.

Querton belooft de problemen te zullen oplossen. "Want als er nog andere bewoners bereid waren de hongerstaking te volgen, is dat een teken aan de wand", erkent de voorzitster van het OCMW. "De situatie is ingewikkeld, maar we doen ons best. Helaas zullen we sommige werknemers wel moeten laten gaan, omdat ze geen goed werk leveren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?