Bezoek onder strikte voorwaarden mogelijk in Brusselse woonzorgcentra

© Saskia Vanderstichele

De Brusselse regering is vandaag tot een akkoord gekomen wat betreft het bezoek aan woonzorgcentra. Het verbod op bezoek blijft het basisprincipe, maar essentieel bezoek, en bezoek onder toezicht zullen onder strikte voorwaarden wel kunnen worden toegelaten.

In een omzendbrief die op donderdag naar alle Brusselse woonzorgcentra wordt gestuurd, wordt aangekondigd dat het bezoek weliswaar pas zal worden toegelaten van zodra het voltallige personeel en alle bewoners van de rust- en verzorgingstehuizen systematisch getest werden.

“De regels treden vanaf vandaag in werking, maar bezoek zal pas kunnen van zodra iedereen getest werd, en het woonzorgcentrum in kwestie alle middelen heeft om het bezoek in goede banen te leiden,” zegt Pascal Devos, woordvoerder van bevoegd minister Alain Maron (Ecolo).

“Dat wil ook zeggen dat er voldoende personeel aanwezig moet zijn om de bezoeken te begeleiden. Bovendien moet er wat betreft de werkomstandigheden ook toestemming zijn van het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk vooraleer de bezoeken van start kunnen gaan.”

Wie mag bezoek ontvangen?

Volgens de omzendbrief mogen alle bewoners in principe bezoek ontvangen, uitgezonderd bedlegerige bewoners die besmet zijn met het coronavirus, of ervan verdacht worden het virus te hebben opgelopen.

Bezoek aan residenten die wel positief testten op het coronavirus, maar niet bedlegerig zijn, wordt afgeraden. Indien ze toch doorgaan, kan dat enkel onder strikte voorwaarden gebeuren, zoals het dragen van een masker en het isoleren van de bewoner op zijn of haar kamer.

Wekelijks zal slechts één vaste bezoeker per bewoner worden toegelaten, en de bezoekduur mag door het rusthuis beperkt worden. Bezoekers moeten zich houden aan strikte hygiënemaatregelen, waaronder het verplicht dragen van een masker en het behouden van afstand.

Daarnaast zal de temperatuur van elke bezoeker genomen worden. Wanneer de lichaamstemperatuur meer dan 37.5 graden bedraagt, zal hem of haar de toegang geweigerd worden. Elke bezoeker wordt door een personeelslid van het rusthuis tot bij de bewoner begeleid.

Andere maatregelen

Naast de organisatie van bezoek, worden ook andere maatregelen getroffen. Zo zullen vanaf donderdag tablets verdeeld worden onder de woonzorgcentra. Woonzorgcentra die ertoe in staat zijn, mogen daarmee videobellen naar de families van bewoners.

Daarnaast gaat er ook een psychologische hulplijn van start die specifiek gericht is op de bewoners van woonzorgcentra.

De nieuwe maatregelen worden genomen nadat de Nationale Veiligheidsraad op 15 april had aangekondigd dat één vaste bezoeker toegang zou worden gegeven tot de woonzorgcentra. De maatregel kreeg meteen flink wat kritiek omdat de woonzorgcentra en de zorgkoepels niet geraadpleegd werden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?