Regeringen willen overleggen met woonzorgcentra over bezoekregeling

© Camille Gonzalez-BRUZZ
| Woonzorgcentrum Evere.

De verschillende regeringen van ons land hebben vrijdagmiddag opnieuw de situatie in de woonzorgcentra besproken. Ze hebben bevestigd dat ze met de sector willen overleggen om een regeling rond bezoek uit te werken. Dat deelt premier Sophie Wilmès vrijdagavond mee.

De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdagavond om beperkt bezoek toe te laten in woonzorgcentra en andere zorginstellingen, om zo de eenzaamheid van de bewoners te doorbreken. Elke bewoner zou één vaste bezoeker mogen hebben op voorwaarde dat die al twee weken vrij is van symptomen. De sector zélf reageerde verrast omdat er geen overleg over was geweest en riep op om de maatregel niet ter harte te nemen. Het bleef in Brussel, maar ook in Vlaanderen, voorlopig verboden om een bezoek te brengen aan de woonzorgcentra. Het kabinet van Brussels minister Alain Maron (Ecolo) werkt samen met de sector wel aan mogelijke uitzonderingen.

Het Overlegcomité, het orgaan dat de federale regering en de deelstaatregeringen samenbrengt, hield vrijdag een onlinevergadering over de kwestie. Alle regeringen bevestigen bereid te zijn om het personeel en de bewoners grondig te testen. "Er werd ook opnieuw bevestigd dat men, via de gewesten en gemeenschappen, een voorafgaand overleg met de sector wil organiseren om een regeling uit te werken waarbij bewoners van de voorzieningen bezoek kunnen ontvangen door een familielid dat al vijftien dagen vrij is van symptomen, en dit onder de vereiste voorwaarden ter bescherming van de gezondheid", luidt het in de mededeling.

Het Overlegcomité heeft ook overeenstemming bereikt over de inzet van Defensie in de rusthuizen, over de aanpak van de schakelzorgcentra en de vrijwilligers in de woonzorgcentra.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?