Biestebroek begeerde bruid

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
05/10/2011
Anderlecht heeft het studie­bureau BUUR aangewezen voor de ontwikkeling van de Biestebroekkaai. De strijd om de mooiste percelen kan beginnen.

Biestebroek is tanend industrieel havengebied aan de rand van Kuregem. Havenbedrijven trekken weg, wat rest is een imposante waterkom, niet ver van het Zuidstation, dicht bij een levendige winkelstraat en met zelfs een mooi stukje groen in zuidelijke richting, waar woonboten liggen aangemeerd. Ideaal dus als residentieel gebied.

Dat is de nv Urbax niet ontgaan. Begin 2010 stelde het Les Rives voor, een ietwat megalomaan project van de hand van architect Philippe De Bloos. Die tekende een luxueuze woonwijk annex jachthaven, een ontwerp dat sindsdien op het internet te bewonderen is.

Of Les Rives er ooit komt is onzeker, maar de gemeente Anderlecht, die kampt met een enorm sociaal passief in Kuregem, raakte geprikkeld door de plannen en besliste om een Bijzonder Bestemmingsplan te laten uitwerken om het havengebied een nieuwe bestemming te geven. Het Leuvense studiebureau BUUR haalde de opdracht binnen. Urbanist Jens Aerts: "We geven onszelf zes maanden om voor Biestebroek een masterplan uit te werken." Aerts is ervan overtuigd dat meer uit het gebied te halen valt. "Het is écht een onderbenut stukje Brussel."

De buzz rond Biestebroek zette ook anderen aan het denken. Atenor bijvoorbeeld, een vastgoedbedrijf dat nu al de hoogste woontoren van het land bouwt elders aan het kanaal. Het kocht in februari de Univar-terreinen, goed voor 5,4 hectare grond. Atenor wacht het BBP af om zijn plannen kenbaar te maken.

Wie minder opgetogen is over de snelle evolutie in het dossier is de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij Brussel (Gomb). Die had plannen voor woningen en bedrijfsterreinen. Het lijkt er sterk op dat de privésector de Gomb te snel af is geweest.

Ecolo-Anderlecht vreest dan weer een gentrificatie van jewelste waarbij chic volk zich wel in het arme Kuregem komt vestigen, maar voor de rest met die buurt niets te maken zal willen hebben.

Kanaal in beweging

Het is niet toevallig dat evenementen zoals Festival Kanal en deze zomer PleinOPENair de blik op het kanaal richten. De enige nog zichtbare waterweg van Brussel ondergaat langzaam maar zeker een metamorfose. Met nieuwe bruggen en parken, een winkelcentrum, een grote woontoren en mogelijk zelfs een nieuwe jachthaven moet de oude industriezone langs het kanaal een aantrekkelijke ontmoetingsplaats worden. Maar zo'n vaart loopt het nog niet, althans niet overal. Het kanaal is op de meeste plaatsen nog altijd een breuklijn waar de groeiende sociale kloof in deze stad aan de oppervlakte komt. De uitdagingen zijn groot en de uitkomst van heel wat projecten is vooralsnog onzeker. Dat mag blijken uit onderstaande selectie van bijdragen over evenementen en projecten in de kanaalzone.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, Kanaal in beweging

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni