1725 zonienwoud 02

Bijna 30 procent meer pv's en waarschuwingen uitgeschreven in Zoniënwoud

© Belga
19/02/2021

De aanzienlijke toename van het aantal bezoekers in het Zoniënwoud sinds de lockdown in maart, resulteert ook in een flinke toename van het aantal uitgeschreven pv's en waarschuwingen. De boswachters en -toezichters van het Zoniënwoud hebben vorig jaar 175 waarschuwingen en pv's uitgeschreven tegenover 135 in 2019. Dat is een stijging van bijna 30 procent op een jaar.

Het aantal pv's steeg met 12 procent en ging van 99 in 2019 naar 112 in 2020. Het aantal schriftelijke waarschuwingen verdubbelde bijna: van 36 naar 63. Dat meldt bosbeheerder Stéphane Vanwijnsberghe van Leefmilieu Brussel.

"Dit toont aan dat het aantal wandelingen aanzienlijk is toegenomen, maar ook dat we eerst proberen om bewust te maken en het publiek te informeren voor we sancties opleggen", benadrukt Vanwijnsberghe. De toegenomen passage verstoort de flora en fauna van het bos. "De voortplanting van dieren is afgelopen voorjaar verstoord. We zullen dat probleem dit jaar opnieuw ervaren", maakt hij zich zorgen.

De inbreuken houden in de meeste gevallen verband met foutief parkeren of met mensen die hun hond niet aan de leiband houden, respectievelijk 52 en 47 vaststellingen in 2020. Daarna volgen clandestiene afvalstortingen (20) en problemen met fietsers (14), bijvoorbeeld rijden in zones waar dat verboden is.
Positief gevolg van die grotere opkomst is dat Leefmilieu Brussel besliste twee nieuwe boswachters aan te werven. Binnenkort start de dienst ook een sensibiliseringscampagne.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni