| Een 'Tiny House' op rolletjes.

Bijna 3.000 handtekeningen om te kunnen wonen in ‘Tiny House’

SG
© BRUZZ
17/08/2020

Een Brussels koppeltje verzamelde reeds 2.850 handtekeningen om te kunnen blijven wonen in hun zogeheten ‘Tiny House’ in Sint-Lambrechts-Woluwe. De Tiny Houses voldoen niet aan de regionale stedenbouwkundige voorschriften. Daarom moet het huis tegen eind september weer afgebroken zijn.

Maxime Bonaert en Sabine Daibes betaalden € 30.000 om een houten huisje van 16m² te bouwen op een lap Brusselse grond in Sint-Lambrechts-Woluwe. Een fractie van de “normale kosten” van onroerend goed in Brussel. Geld uitsparen was trouwens niet de enige reden voor de bouw van het mini-huis: "Een minder grote impact op het milieu was ook belangrijk,” vertelt Bonaert in The Bulletin. "We weten dat Brusselse huizen vervuilend zijn."

In tegenstelling tot Wallonië erkent het Brussels Gewest de ‘Tiny Houses’ wettelijk niet. Volgens Delphine de Valkeneer (Défi), schepen van Stadsontwikkeling, sleept de zaak rond de Tiny Houses al meer dan een jaar aan. "Op dit moment kunnen we wettelijk geen bouwvergunning geven,” vertelt de Valkeneer aan de RTBF. "Woningen moeten voldoen aan de regionale stedenbouwkundige voorschriften die een reeks normen bevatten in termen van oppervlakte en plafondhoogte. De Tiny Houses voldoen niet aan die normen."

Hervorming regelgeving in de maak

Het koppel heeft tot en met september de tijd om hun huis af te breken, maar daar laten ze het niet bij. Dankzij de petitie die ze onlangs lanceerden hebben ze nu al bijna 3.000 handtekeningen op zak om de wet zo aan te passen dat het bouwen van compacte, betaalbare en duurzame woningen in de toekomst in Brussel mogelijk wordt.

De petitie zal worden afgeleverd aan het adres van staatssecretaris bevoegd voor Stedenbouw, Pascal Smet. Die laatste laat weten dat er een hervorming van de regelgeving voor ruimtelijke ordening op komst is en dat de problematiek rond de Tiny Houses de komende maanden besproken zal worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Samenleving , Pascal Smet , tiny house , stadsontwikkeling

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni