Bijna 70 klachten over racisme bij Comité P

© Saskia Vanderstichele
| Archiefbeeld

Het voorbije jaar hebben burgers 69 klachten voor racisme en/of discriminatie neergelegd bij het Comité P, dat de politie controleert.

Daarmee zijn er minder klachten ingediend dan in de voorbij jaren: 96 in 2016 en 73 in 2015. “Al is dit een voorlopige schatting”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon ( N-VA), in zijn antwoord op de parlementaire vraag van Giles Vanden Burre (Ecolo). “De codering van de gegevens van 2017 wordt nu afgerond.”

De klachten over racisme en/of discriminatie vormen een kleine minderheid (2,5 procent) van het totaal aantal klachten dat bij het Comité binnenkomt: zo’n 3.737 in 2017, weet La Capitale. Dat is een forse stijging in vergelijking met de voorgaande jaren, met 2.663 klachten in 2016 en 2.531 in 2015.

Federaal parlementslid Vanden Burre stelde zijn vraag naar aanleiding van de racistische en islamofobe Facebook-posts van een inspecteur van zone West.

Het interne onderzoek daarnaar werd op 4 januari afgerond. De korpschef van die zone moet nu bekijken of hij maatregelen treft. “Het zou onbegrijpelijk zijn mocht die agent niet door zijn oversten gesanctioneerd worden”, concludeert Vanden Burre.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?