Black History Month in Schaarbeek (archiefbeeld)

Black History Month vindt dit jaar niet plaats

KVDP
© BRUZZ
26/01/2023

Normaal is de maand maart Black History Month, maar dit jaar zal er geen Belgische editie plaatsvinden. Na een geval van grensoverschrijdend gedrag tijdens de vorige editie willen de organisatoren intern herstructureren. “Dit betekent niet het einde.”

Gewoonlijk organiseert Black History Month Belgium in maart een maand lang evenementen in heel het land om de Sub-Saharaanse cultuur en geschiedenis te vieren met tentoonstellingen, debatten en performances, maar de initiatiefnemers hebben beslist om 2023 over te slaan. Vorig jaar kwam aan het licht dat een van de beheerders van Black History Month betrokken was bij grensoverschrijdend gedrag tijdens de editie van dat jaar. Het ging volgens de organisatoren onder meer om het zenden van ongewenste, seksuele berichten en foto’s via sociale media.

“In het licht hiervan heeft deze persoon afstand genomen van alle functies binnen Black History Month. Het spijt ons ten zeerste dat deze gevallen zich hebben voorgedaan en wij betuigen ons diepe medeleven met de slachtoffers en alle betrokkenen,” communiceerde de organisatie in augustus vorig jaar. “Als een organisatie willen we graag ons standpunt duidelijk maken: dit gedrag en andere vormen van misbruik en discriminatie tolereren wij niet.”

Naar aanleiding van het incident gaf Black History Month Belgium aan dat het intern wilde herstructureren.

Niet het einde van de organisatie

Dat proces is nog steeds aan de gang. “We hebben nog tijd nodig om dit grondig aan te pakken,” zegt Eric Cyuzuzo van de Brusselse afdeling van Black History Month Belgium. “We willen een aantal mechanismen op poten zetten om zulke zaken te vermijden. Maar dat is nog niet gebeurd.” De organisatie heeft beslist om dit jaar geen Black History Month te organiseren. “Maar dit betekent niet het einde van de organisatie.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni