Bomen sneuvelen voor heraanleg Liedekerkepark in Sint-Joost

Updated: 14-09-2020 - 13:32

In Sint-Joost-ten-Node is Brussel Leefmilieu vandaag gestart met de heraanleg van het Liedekerkepark. Binnen vijf maanden moet daar een nieuw gebouw voor de parkwachters en een animatieruimte verschijnen. Dat gaat wel ten koste van verschillende bomen in het park, en dat is niet naar de zin van de buurtbewoners. Die zijn online een petitie gestart voor het behoud van meer groen.

In het Liedekerkepark in Sint-Joost zijn vandaag vier bomen gekapt om plaats te maken voor de bouw van een nieuwe animatieruimte en een werkplek voor de parkwachters. Dat maakt deel uit van een grondige heraanleg van het park die binnen vijf maanden afgerond moet zijn. Daarvoor zouden volgens de vergunning in totaal nog meer bomen moeten verdwijnen.

“Van de 60 bomen die het Liedekerkepark rijk is, zouden er volgens de plannen 35 gekapt worden. Normaal gezien komt daarvoor de aanplanting van 23 nieuwe bomen in de plaats. Maar voor de vier, gezonde, haagbeuken waarvan vandaag de wortels zijn uitgetrokken, komt er geen vervanging,” zegt Christina Gens, die vlakbij het park woont.

Online petitie telt al bijna 400 handtekeningen

Volgens Gens, die recent contact heeft gehad met Brussel Leefmilieu, zou de milieuorganisatie wel bereid zijn om de plannen voor het vervolg van de werf te herbekijken. Online is ze ondertussen wel met een petitie gestart voor het behoud van meer groen en de vraag om de buurtbewoners meer en beter te betrekken bij het project.

Ze benadrukt dat ze niet tegen de komst van extra infrastructuur voor de parkwachters is. Maar ze begrijpt niet dat er zo goed als geen rekening wordt gehouden met de mening van de inwoners van de gemeente. De petitie telt op een paar dagen al 380 handtekeningen.

“In de overheidsopdracht stond duidelijk vermeld dat er een participatietraject moest worden opgestart alvorens over te gaan tot de kap van bomen. Dat gebeurde in 2017, maar daarbij werden de dichte buren van het park niet betrokken. Na de overlegcommissie, met daarin Gewest, gemeente en Leefmilieu Brussel, zijn er wel nog enkele gesprekken geweest. Maar op dat moment lag alles al vast. Dan was het te laat om nog veranderingen door te voeren,” aldus Gens nog.

'Bomen zullen meer ruimte krijgen om te groeien'

Het is voorlopig ook nog niet zeker of het park tijdens de werken gesloten zal zijn of niet. Al zou er wel naar gestreefd worden om het park te allen tijde open te houden. Projectverantwoordelijke Silvia Vanderhulst heeft intussen laten weten dat er voor de nieuw aangeplante bomen meer ruimte zal voorzien worden. Dat moet de mogelijkheid bieden aan het groen om 'zich verder te kunnen uitstrekken over het park'.

Ook de gemeente Sint-Joost heeft zich bij BRUZZ uitgelaten over het dossier. "In de periode van 19 maart 2018 tot en met 4 april 2018 werd er een openbaar onderzoek georganiseerd naar de plannen voor het park. Daarbij ontvingen we reacties van twee personen. Samen met hen hebben we hun bedenkingen besproken tijdens een overlegcommissie. Daarna heeft de gemeente haar advies opgestuurd dat na goedkeuring van een gedelegeerd ambtenaar heeft geleid tot het afleveren van een vergunning in 2018."

Dit artikel kwam tot stand dankzij een tip van een lezer. Nieuws melden kan via Whatsapp (0489-988.988) of via het formulier op onze website.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?