Brandweer start onderzoek naar brandweerman die banaan naar patiënt gooide

© PhotoNews
| De Brusselse brandweer.

De brandweer is een onderzoek gestart naar een racistisch incident in het Sint-Pietersziekenhuis. Een brandweerman zou een banaan gegooid hebben naar een patiënt met Afrikaanse roots. "Dit staat haaks tegenover de waarden van de Brusselse brandweer", reageert woordvoerder van de Brusselse brandweer Walter Derieuw.

In het Sint-Pietersziekenhuis zou op 17 mei een brandweerman een banaan gegooid hebben naar een patiënt met Afrikaanse roots, schrijft RTBF. "Dat feit werd gemeld door personeel van het ziekenhuis", licht brandweerwoordvoerder Walter Derieuw toe.

"Er is nog een beetje discussie over de datum waarop dat gebeurd is, maar dit is wel degelijk gebeurd, in het Sint-Pietersziekenhuis", aldus Derieuw. Het ziekenhuis zelf geeft geen commentaar op het incident, maar laat weten "dat het onmiddellijk gestart is met een onderzoek om alle bewijzen te verzamelen."

Die bewijzen werden doorgegeven aan de top van de Brusselse brandweer. Een tuchtonderzoek loopt, bevestigt Derieuw. "Om na te gaan wat er juist gebeurd is en wie daarbij betrokken is", aldus de woordvoerder. "Zodra daar meer duidelijkheid over is, wordt die procedure verdergezet." Wat de mogelijke gevolgen zijn voor de betrokken brandweerman, is nog niet duidelijk. Derieuw: "Dat hangt af van wat de disciplinecommissie beslist."

Niet eerste incident

De brandweerwoordvoerder benadrukt dat "dit haaks tegenover de waarden van de Brusselse brandweer staat." Deze week legde Brussels parlementslid Hicham Talhi (Ecolo) nog een klacht neer tegen brandweerman en VSOA-vakbondsman Eric Labourdette, nadat hij Brusselse parlementsleden omschreef als "bonobo's".

"Mensen voor apen uitschelden, dat is gewoon plat racisme", reageerde Talhi. Volgens Labourdette ging het niet om een racistische uitspraak, omdat hij zich tot alle parlementariërs richtte.

Eind vorig jaar vond een racistisch incident plaats binnen de Brusselse brandweer. Een rekruut diende toen klacht in nadat zijn helm beklad werd met woorden als “aap”, “keer terug naar Molenbeek” en “Arabier”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?