Het Flanders House in New York verstuurt deze dagen een uitnodiging met een opmerkelijke kaart. Wallonië maakt er deel uit van Frankrijk, Brussel ligt er midden in Vlaanderen. Ecolo-staatssecretaris Doulkeridis reageert verontwaardigd. Vlaams minister Geert Bourgeois gewaagt van 'materiële foutjes zonder bijbedoelingen'.

Het Flanders House verstuurt de uitnodiging naar aanleiding van een Vlaams-Nederlandse receptie onder het motto 'Holland & Flanders, so close, so different'. De kaart werd verstuurd in het kader van een belangrijke conferentie van de US Tour Operators Association. Dat meldt La Dernière Heure.

Op het kaartje is er van Wallonië geen sprake meer. Direct ten zuiden van Vlaanderen -dat wel nog een andere kleur meekrijgt dan Nederland- begint 'France'.

Tweede opvallende element: Brussel is een heel eind opgeschoven op de kaart en bevindt zich plots in het centrum van Vlaanderen, ergens tussen Gent en Antwerpen. De grens met Nederland ligt op het kaartje beduidend dichter dan die met Wallonië-Frankrijk.

Doulkeridis: Kaart van België en geschiedenisboek
Brusselse staatssecretaris Christos Doulkeridis (Ecolo), binnen de Franse Gemeenschapscommissie bevoegd voor toerisme, reageert verontwaardigd op de uitnodiging, vooral omdat die van een officiële vertegenwoordiging van het Vlaams Gewest uitgaat.

Doulkeridis voegt eraan toe dat Brussel een veel bekender merk is dan Vlaanderen of Wallonië en dan ook een logischere keuze is als ingangspoort naar ons land.

De staatssecretaris heeft ondertussen ook een tegenzet paraat. Hij stuurt een kaart van België en Europa én een geschiedenisboek naar het Flanders House. De US Tour Operator Association mag een identieke zending verwachten.

'Jammerlijke operationele foutjes'
Volgens Toerisme Vlaanderen en Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) gaat het louter om een materiële fout, zonder verdere bijbedoelingen. "De uitnodiging en de bijhorende website zijn op een paar dagen in mekaar gebokst," klinkt het bij Toerisme Vlaanderen. "Door de tijdsdruk zijn daar een paar jammerlijke operationele foutjes in geslopen."

'Amateurisme'
Oppositieleden Sven Gatz en Ann Brusseel (Open VLD) willen Bourgeois en Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) over de zaak interpelleren in het Vlaams parlement.

"Het is goed mogelijk dat dit een 'materiële fout' is, maar het had niettemin niet mogen gebeuren. Dit getuigt van een enorm amateurisme, en dat op diplomatiek niveau," aldus Gatz.

Het Vlaams Huis in New York kwam eerder dit jaar al onder vuur toen bleek dat de instelling erg regelmatig beroep deed op de diensten van Italian Days, het privébedrijf van de directeur.

Directeur Philip Fontaine is ondertussen ontslagen.

'Foute' kaarten

TF1 wisselde Vlaanderen en Wallonië om, de NOS lijfde West-Vlaanderen bij Wallonië in, Tourisme Wallonie voerde de corridor in. Het lijstje met foute of op zijn minst betwiste kaarten neemt stilaan indrukwekkende proporties aan. Hoog tijd voor een overzicht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , 'Foute' kaarten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni