Brussel is stap dichter bij spuitruimtes

Updated: 18-03-2019 - 20:22

De Stad Brussel heeft plannen om een spuitruimte in te richten tijdens deze legislatuur, maar een federale wet verbiedt dat. Brussels parlementslid Julien Uyttendaele (PS) heeft nu een wetsvoorstel klaar dat die spuitruimtes legaal moet maken in Brussel.

In Luik bestaat er al een gebruikersruimte voor drugsverslaafden, al laat een federale wet dat niet toe. De gebruikersruimte is dus illegaal, maar wordt wel gedoogd door parket en politie. In de Stad Brussel wil het schepencollege ook zo’n spuitruimte inrichten, maar diezelfde federale wet uit 1921 laat dat niet toe.

Brussels parlementslid Julien Uyttendaele (PS) diende daarom een voorstel tot decreet in bij de Franse Gemeenschapscommisssie. Daarvoor krijgt hij de steun van de Franstalige meerderheidspartijen in Brussel Défi en CDH. “Die wet uit 1921 strookt niet met de realiteit van vandaag”, zegt Uyttendaele aan BRUZZ. “Die wet verbiedt ruimtes waar druggebruik wordt toegelaten. Dat was toen een maatregel tegen het roken van opium, maar dat is vandaag niet meer van toepassing. Daarom willen we die wet moderniseren voor Brussel.”

'Volksgezondheid'

Zij voorstel moet spuitruimtes legaliseren. “Er bestaan al projecten voor spuitruimtes, maar daarover bestaat nog juridische onzekerheid. Dit decreet moet een legaal kader bieden”, aldus Uyttendaele. Volgens hem is het niet meer dan logisch dat zulke spuitruimtes er komen. “Gebruikers kunnen hun naalden al omruilen voor steriele naalden, maar daarna gebruiken ze hun drugs op straat. Er moet ook een ruimte zijn waar ze op een veilige en hygiënische manier kunnen gebruiken.”

Uyttendaele wijst op de gevolgen van een slechte hygiëne bij het spuiten. “Een op twee gebruikers loopt hepatitis C op in het eerste jaar van gebruik. De behandeling daarvan kost 70.000 euro”, aldus het PS-parlementslid. “Spuitruimtes zouden dus een goede zaak zijn op vlak van volksgezondheid en op financieel vlak.” Hij pleit voor één grote, centrale gebruikersruimte en verschillende kleinere antennes. “De kanaalzone is prioritair, naast onder andere het Zuidstation en het Hallepoortpark.”

Op 26 maart wordt het voorstel van decreet besproken in de commissie Gezondheid van de Franse Gemeenschapscommissie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?