| Op sommige plekken in Brussel vindt je regelmatig gebruikte heroïnespuiten.

N-VA wil enkel spuitruimte voor wie afkickt

Florian Cassier
© BRUZZ
22/01/2019

Tegen 2023 plant het Gewest een nieuw multifunctioneel drugscentrum aan Thurn en Taxis. Dit centrum zou behalve heel wat ondersteuning, ook een verbruikersruimte ('spuitruimte') herbergen. Daarvoor is N-VA niet te vinden, zegt parlementslid Johan Van den Driessche. “We mogen geen verslaafden die afkicken mengen met gewone gebruikers.”

Minister-president Rudi Vervoort (PS) deed in december vorig jaar zijn plan uit de doeken om met dit centrum de drugsproblematiek aan te pakken. Het zal naast een verbruikersruimte, waar mensen veilig(er) heroïne kunnen gebruiken, ook een multidisciplinair team bevatten.

Dinsdagvoormiddag werd er in de commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels parlement gedebatteerd over de komst van het centrum, en daar liet Johan Van den Driessche (N-VA) verstaan hier toch enkele vragen rond te hebben.

Verleiding

De verbruikersruimte zou namelijk voor iedereen open staan. Op die manier komen heroïneverslaafden die bezig zijn met een afkicktraject in aanraking met gewone gebruikers. "Dit lijkt mij niet pedagogisch en brengt een grote vorm van verleiding mee om te hervallen,” laat Van den Driessche aan BRUZZ weten.

Hij wil enkel verslaafden die afkicken toegang geven tot deze ruimte. Een ruimte die voor alle verslaafden openstaat, is voor hem uit den boze. Daarmee verzet hij zich ook tegen het idee van burgemeester van Brussel-Stad Close (PS) om weliswaar een aparte gebruikersruimte te openen die openstaat voor alle verslaafden.

“Het is geen utopie wat ik zeg, in Antwerpen wordt het gebruik in zo'n ruimte reeds gekoppeld aan een afkicktraject en dat werkt er,” vult hij aan.

Overlast

De verbruikersruimte komt er natuurlijk ook om de drugsproblematiek op straat aan te pakken. In de buurt van Ribaucourt wordt er regelmatig in het openbaar heroïne gebruikt. Dit was een van de belangrijkste redenen waarom Vervoort het centrum wou oprichten. De ruimte enkel openstellen voor mensen die een traject volgen zal dit hoogstwaarschijnlijk niet oplossen.

Van den Driessche stelt dat er voor die problematiek juist strenger moet worden opgetreden en de mensen die overlast veroorzaken opgepakt moeten worden.

“Ik begrijp heel goed dat dit op korte termijn voor spanningen kan zorgen, maar het is de enige oplossing op lange termijn. Zo’n ruimte zal de problematiek niet oplossen. Het gaat ook over de boodschap die we aan onze jeugd geven. Dat je daar straffeloos heroïne kunt gebruiken, verhoogt de kans op meer gebruikers in de toekomst,” sluit Van den Driessche af.

Minister-president Vervoort gelooft niet in deze aanpak. Hij liet eerder al weten meer voor een Portugese aanpak te zijn, waar sinds 2000 drugs gedecriminaliseerd worden. "Het aantal verslaafden is er tot verbazing van velen afgenomen en de criminele netwerken zijn geslonken," reageerde hij toen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Politiek , Samenleving , gebruikersruimte , centrum voor drugsverslaafden , Johan Van den Driessche , Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni