Brusselaar wordt aangespoord medische gegevens te delen

© Dr Farouk/Flickr

Zo’n 645.000 mensen gaven alvast de toestemming om hun medische gegevens elektronisch te delen via het Brussels Gezondheidsnetwerk. Dat is een stijging van maar liefst 250 percent in vergelijking met 2016.  Toch lanceert de GGC voor de derde maal een sensibiliseringscampagne.

Het doel is de Brusselaar warm te maken voor de voordelen van het delen van medische informatie om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. “Het delen van uw gezondheidsgegevens kan uw leven redden” wordt de slogan van de campagne.

“Stel dat madame Eloïse Durant, een diabetespatiënt, ten val komt aan de kust en geen Nederlands verstaat. Hoe kan de dokter dan weten waar hij op moet letten? Toegang tot haar dossier kan dan soelaas brengen,” was het voorbeeld dat minister Guy Vanhengel (Open VLD) op donderdag tijdens zijn toespraak gaf. Met die speech lanceerde hij de week van de e-gezondheid die van 18 tot 21 juni doorgaat.

Het Brussels Gezondheidsnetwerk maakt het elektronisch delen van de gegevens van de patiënt mogelijk omdat het alle Belgische ziekenhuizen en artsen met elkaar verbindt. Bovendien staat het systeem toe dat de patiënt ook zelf zijn dossier kan inkijken.

Het delen van deze gegevens gaat evenwel niet automatisch. De patiënt moet toestemming geven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?