'Dossierkosten op ziekenhuisfactuur onwettig'

© Martin Pulaski
| Het ziekenfonds roept om die dossierkosten niet te betalen.

Sinds kort rekenen veel ziekenhuizen, artsenpraktijken en laboratoria administratiekosten aan per factuur. “Compleet onwetting,” zegt Paul Callewaert van de Socialistische Mutualiteiten. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) onderzoekt de zaak.

De Socialistische Mutualiteit ziet de laatste tijd administratiekosten opduiken op facturen van onder andere ziekenhuizen en laboratoria. Het gaat dan bijvoorbeeld om een factuur voor 44 euro voor een labo-onderzoek, en daarbovenop nog een 5 euro administratiekosten.

Dat bedrag wordt ook aangerekend als je de factuur op tijd betaalt. Die kosten worden niet terugbetaald door het ziekenfonds. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

'Betaal extra kosten niet'

“Dat soort van creatieve facturatie is de laatste tijd een trend aan het worden”, zegt Paul Callewaert van de Socialistische Mutualiteiten aan Het Nieuwsblad. “We hebben er de afgelopen maanden honderden dossiers van binnengekregen. Maar het mag helemaal niet.”

Volgens de Socialistische Mutualiteiten gebeurt het bij ziekenhuizen, bij medische centra van huisartsen, bij laboratoria voor klinische biologie en bij kinesisten.

Het ziekenfonds roept om die dossierkosten niet te betalen. “Breng ze in mindering van je factuur”, zegt Callewaert.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zegt dat ze de zaak onderzoekt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?