Brussels Parlement wil dierentransporten beperken tot 8 uur

© Belga
20/09/2022

Het Brussels Parlement heeft dinsdag unaniem ingestemd met een voorstel van resolutie dat onder meer een beperking van de transporttijd van levende dieren vraagt en een verbod op de uitvoer naar landen buiten de Europese Unie die de Europese regelgeving inzake dierenwelzijn niet respecteren.

De resolutie werd ingediend door Victoria Austraet (onafhankelijk, verkozen op de lijst DierAnimal) en mee ondertekend door fracties van meerderheid en oppositie. De tekst vraagt de Brusselse regering om duidelijk standpunt in te nemen bij de Europese onderhandelingen voor de nieuwe wetgeving rond dierentransport.

'Minimumstandaarden garanderen'

Zo pleit het Brussels Parlement voor de beperking van de maximale transporttijd voor levende dieren tot 8 uur en een exportverbod voor dieren bestemd voor consumptie buiten de Europese Unie, als die landen niet dezelfde standaarden op het dierenwelzijn hanteren.

"Zo zorgen we ervoor dat de minimumstandaarden altijd en overal worden gegarandeerd, ook als er buiten Europa geëxporteerd wordt", verklaart Lotte Stoops (Groen), die het voorstel van resolutie meetekende.

Bovendien vraagt het parlement dat er een voedselstrategie wordt gehanteerd waarbij het vervoer van levende dieren wordt vervangen door het vervoer van dierlijke producten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni