Brussels stookolietankfonds kan eind dit jaar van start

© Facebook Tankrecycling - Marc Van de Berckt

Het Brusselse stookolietankfonds PREMAZ kan eind dit jaar van start gaan met ongeveer 159 miljoen euro in kas. Dat maakt Leefmilieu Brussel dinsdag bekend. Het fonds moet de saneringskosten voor eigenaars van een stookolietank helpen drukken.

Tot nog toe moeten particulieren of bedrijven die geconfronteerd worden met bodemverontreiniging door lekkende of overlopende stookolietanks soms honderdduizenden euro's neertellen om het terrein te saneren voor ze het vastgoed kunnen verkopen. Voor veel mensen is dat niet haalbaar.

Daarom komt er na jaren onderhandelen tussen de federale overheid en de gewesten in het Overlegcomité ook in Brussel een stookolietankfonds. Dat kreeg de naam PREMAZ mee (van preventie mazout, red.). Het fonds kan tegen eind dit jaar de eerste saneringskosten op zich nemen, meldt Leefmilieu Brussel dinsdag.

Retroactief

Voor particulieren zal PREMAZ maximum 200.000 euro van de kosten op zich nemen. Voor scholen, bedrijven of ziekenhuizen gaat het om 100.000 euro. Het fonds neemt ook alle administratieve formaliteiten op zich en werkt retroactief: wie zijn terrein al heeft laten saneren, kan nog een terugbetaling krijgen.

PREMAZ gaat van start met ongeveer 159 miljoen euro in kas, gespijsd door een beperkte bijdrage van particulieren op de prijs van stookolie. Een deel daarvan wordt wel voorzien voor de laatste tankstations die nog niet zijn gesaneerd. Daarna moet het fonds een financieringsplan voorleggen.

Leefmilieu Brussel schat dat ongeveer 40 procent van de bodemverontreiniging in het Brussels Gewest te wijten is aan stookolie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?