20230208 1831 Maron

Brusselse administratieve boetes voor sluikstorten geleidelijk op kruissnelheid

© Belga
20/07/2023

Sinds begin juni kunnen in het Brussels Gewest in het kader van Clean.brussels administratieve boetes worden opgelegd voor milieuovertredingen. Zo werden in enkele weken tijd 77 processen-verbaal met administratieve boetes uitgeschreven voor het wegwerpen van sigarettenpeuken. Dat kondigde minister van Openbare Netheid Alain Maron donderdag aan.

De bestuurlijke transactie voor milieuovertredingen stelt de personeelsleden van Net Brussel, Leefmilieu Brussel en de gemeenten in staat om vervuilers te vragen de boete sneller te betalen voor bepaalde daden van vervuiling. Vóór de invoering van die maatregel leidde de bestraffing van milieuovertredingen soms tot langdurige gerechtelijke procedures, variërend van zes maanden tot een jaar of zelfs meer.

Die nieuwe maatregel zal geleidelijk worden toegepast. Op dit moment heeft de maatregel betrekking op het weggooien van sigarettenpeuken, waarvoor in slechts een paar weken tijd al 77 processen-verbaal met een bestuurlijke transactie zijn opgesteld door Net Brussel. Ook het weggooien van blikjes en ander afval (vuilniszakken, houten planken, huishoudproducten, enz.) dat illegaal rond openbare vuilnisbakken of glasbollen wordt gedeponeerd, zal in de nabije toekomst worden aangepakt.

Onmiddellijke inning

De boetes variëren van 75 tot 350 euro, afhankelijk van de hoeveelheid afval. Hoe groter de hoeveelheid afval, hoe hoger de boete. Voor zeer grote hoeveelheden sluikafval, of als het afval gevaarlijk is, zijn de inzamelingskosten hoger en is de klassieke gerechtelijke procedure van toepassing, met een boete die ver boven de 350 euro kan oplopen.

"Als we vervuilers sneller en doeltreffender straffen, verminderen we hun gevoel van straffeloosheid. En snel moeten betalen schrikt meer af dan een papier ontvangen en pas na een procedure van vele maanden kunnen betalen. Met de nieuwe bestuurlijke transactie verwachten we dus minder recidive", preciseert Alain Maron. Er zijn ook plannen om in een tweede fase een nog snellere procedure in te voeren via onmiddellijke inning.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni