Brusselse regering maakt 4 miljoen euro vrij voor rusthuizen en rest gezondheidssector

1718 WZC 2 Arcadi Rusthuis 1718 WZC 2 Arcadi Rusthuis
© Saskia Vanderstichele
© Saskia Vanderstichele

De oproep waarin de Brusselse OCMW's, de federatie van rusthuizen Femarbel en de vereniging van Brusselse zorginstellingen Gibbis donderdag hun bezorgdheid hebben geuit over het gebrek aan middelen om de rust- en verzorgingstehuizen te beschermen, heeft zijn effect gehad. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) maakt donderdagavond bekend dat zijn regering de bevoegde Brusselse welzijnsinstelling Iriscare een groeinorm van vier miljoen euro toekent.

De bezorgde instanties hadden zich donderdag rechtstreeks tot Brussels minister van Gezondheid en Welzijn Alain Maron (Ecolo) gericht. Het is op zijn voorstel dat Iriscare nu een structureel bedrag van vier miljoen krijgt om met name de rusthuissector in staat te stellen om belangrijke hervormingen door te voeren of voort te zetten.

"We doen alles wat we kunnen om de meest kwetsbare Brusselaars te beschermen. Daarom hebben we sneltesten besteld om preventief te kunnen blijven testen", kondigt minister Maron aan.
De Brusselse regering heeft haar twee eerste bestellingen van 200.000 sneltesten geplaatst. Die worden volgende week verwacht en moeten de verzadiging bij de laboratoria, waar PCR-testen worden geanalyseerd, opvangen.

"De gezondheidscrisis die we vandaag meemaken, herinnert ons eraan hoe essentieel het werk van de rusthuis- en de gezondheidssector is voor onze samenleving. We willen hen de nodige steun bieden om reeds opgestarte projecten verder uit te voeren, maar ook om nieuwe projecten te ontwikkelen", aldus minister-president Vervoort.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?