Het Beursgebouw op het Beursplein

| Het Beursgebouw op het Beursplein.

Brusselse regering maakt 5,5 miljoen vrij voor renovatie Brussels Beursgebouw

© Belga
25/06/2020

De Brusselse regering heeft donderdag op initiatief van staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (one.brussels) 5,5 miljoen euro vrijgemaakt voor de renovatie van het Brusselse Beursgebouw en de archeologische site 'Bruxella 1238' onder de Beursstraat.

"Met de renovatie van de Beurs zetten we de kroon op ons jarenlange werk om het stadscentrum terug te geven aan de Brusselaars," vertelt Smet. (one.brussels) "Het wordt een buitengewoon renovatieproject en daarvoor maken we dan ook belangrijke middelen vrij."

"We gaan de parel van weleer laten schitteren als nooit tevoren," klinkt het verder. "De Beurs is materieel én emotioneel erfgoed van alle Brusselaars. Net zoals het Beursplein, het Fontainasplein, het De Brouckèreplein en de centrale lanen, gaan we het Beursgebouw zelf nu in haar oorspronkelijke grandeur herstellen en toegankelijk maken voor iedereen. Zo wordt het hart van de stad nog meer een plek waar Brusselaars trots op zullen zijn."

Met de vrijgemaakte middelen zullen oorspronkelijke elementen zoals de gevels, binnenruimtes en ornamenten van het gebouw gerenoveerd en gerestaureerd worden. Zo worden de grote zaal op het gelijkvloers en de belangrijkste salons op de verdiepingen gerestaureerd volgens de kleuren en afwerking va het oorspronkelijke ontwerp.

Bruxella 1238

Ook de volledige renovatie van de archeologische site 'Bruxella 1238', onder de Beursstraat, maakt integraal deel uit van het project. De vernieuwde site, met het graf van Hertog Jan I van Brabant, wordt toegankelijk via het Beursgebouw waardoor de huidige bovengrondse 'museumconstructie' verdwijnt en ook de Beursstraat in ere wordt hersteld.

Door de renovatiewerken wordt het beursgebouw ook een toegankelijk gebouw met de centrale beuk als een galerij die het Beursplein verbindt met de Boterstraat, die naar de Grote Markt loopt. In deze galerij zal ook plaats zijn voor tentoonstellingen. Op de hogere verdiepingen komt een belevingscentrum van het Belgische bier, waarvoor de Federatie van Belgische Brouwers reeds middelen heeft voorzien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Beursgebouw , renovatie beursgebouw , Pascal Smet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni