Burgemeester Elsene helpt als vrijwilliger op Rhodos: 'De situatie is apocalyptisch'

Matisse Van der Haegen
23/07/2023
Updated: 24/07/2023 13.50u

Op het Griekse vakantie-eiland Rhodos zijn volgens de Griekse regering zaterdag 19.000 mensen geëvacueerd uit dorpen en hotels vanwege de zware bosbranden. Wie niet vertrokken is, is burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) die momenteel ter plaatse helpt als vrijwilliger. "De Griekse inwoners redden de eer van het land. Ik ben net getuige geweest van een van de mooiste mobilisaties van burgers ooit."

“Ik was ter plaatse omdat mijn ouders uit de regio zijn”, legt de burgemeester uit aan de telefoon. “Toen ik echter zag wat er gebeurde, kon ik onmogelijk niets doen. De situatie is hier echt apocalyptisch, nog nooit heeft het eiland zo’n branden meegemaakt en er heerst bovendien enorme chaos omdat er geen noodplan is.”

Rhodos kampt al bijna een week met zware bosbranden die het gevolg zijn van de wekenlange hitte en droogte. Vooral het zuidoostelijke deel van Rhodos is zwaar getroffen door de bosbranden. Uit voorzorg moesten al twaalf dorpen en alle hotels in het gebied ontruimd worden.

“Tegelijk ben ik echter getuige van een van de mooiste burgermobilisaties ooit”, aldus Doulkeridis. “Zonder instructies organiseren honderden burgers hier noodopvang en regelen ze matrassen, lakens, dekens, watervoorraden, koekjes en hygiëneproducten. De Griekse inwoners redden de eer van het land."

Zelf zegt de burgemeester zich nuttig te kunnen maken met onder meer zijn talenkennis en organisatievaardigheden. “Ik spreek goed Grieks en andere talen en bovendien ken ik het eiland. Daarom ben ik vooral aan het bellen met hotels, mensen aan het geruststellen en aan het helpen informatie te verspreiden onder de getroffenen. Daarnaast heb ik ook al eten gemaakt en schoongemaakt zoals de andere vrijwilligers.”

De burgemeester heeft de afgelopen nacht doorgebracht in een sportzaal op Rhodos. Hoelang hij nog op het eiland zal blijven, kan hij voorlopig nog niet zeggen. “Ik hoop dat de situatie snel normaliseert, maar we we zullen zien de komende dagen.”

3b08c881-doulkeridisrhodos.jpg

Een foto die burgemeester Doulkeridis op Facebook plaatste vanuit Rhodos.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni