Buurt én burgemeester zien asielcentrum in Etterbeek niet graag komen

© Google maps
| De ingang van het nieuwe opvangcentrum komt in de Froissartstraat te liggen.

Buurtbewoners uiten in een open brief aan Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf (MR) en Fedasil hun bezorgdheid over de komst van een nieuw centrum voor asielzoekers in het voormalige Parc Leopoldziekenhuis. De burgemeester zelf vindt de locatie ook ongelukkig gekozen maar benadrukt wel dat hij de situatie zeer nauw opvolgt.

De buurtbewoners van de residentie Metropolis in de Froissartstraat hekelen eerst en vooral het gebrek aan communicatie van de gemeente: “We kregen het nieuws pas twee dagen geleden te horen,” vertelt Edward Meert, initiatiefnemer van de brief. “En dat via de pers. Van een buurman kreeg ik later te horen dat er die avond zelf een videoconferentie werd georganiseerd, met onder andere de burgemeester, om ons te informeren. Daar werden onze vragen niet beantwoord.”

De vragen van de buurtbewoners gaan over veiligheid en gezondheid. “Wanneer de vraag gesteld wordt of personen in het asielcentrum zullen worden gecontroleerd op het volgen van de coronarichtlijnen, wordt ons geantwoord dat dat zal gebeuren net als bij alle andere burgers,” vervolgt Meert.

20181114 ZOOM Vincent de Wolf BRUZZ ACTUA 1638

“In het dichtbevolkte Etterbeek, laten we zomaar eventjes 400 mensen van overal ter wereld de baan op. Waarom kan het dan op zijn minst geen gesloten instelling zijn? En waarom hebben wij hier geen enkele inspraak ?”

Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf (MR) geeft zelf aan de locatie ook niet ideaal te vinden. “Als gemeente hebben wij niets te maken met de keuze van de ligging van het opvangcentrum. De ligging is ongelukkig want het bevindt zich net naast een commerciële zone, (het Jourdanplein, nvdr.) middenin de Europese wijk en een dichtbevolkte buurt. Helaas gaat het over een overeenkomst van de federale overheid met de privé-eigenaar van het pand zelf."

“Het opvangcentrum is ons dus opgelegd door de federale regering. Op dit moment zitten de opvangcentra in België te vol en moeten de mensen verspreid worden zodat de social distancing er gerespecteerd kan worden, en dit met de nodige urgentie.”

Twee keer testen

Wel benadrukt De Wolf alles in goede banen te leiden: “De 100 eerste asielzoekers worden twee keer getest op het coronavirus voordat ze naar het opvangcentrum komen en worden herhaaldelijk gebrieft door Fedasil over de veiligheidsmaatregelen. We gaan de situatie later evalueren. Als de evaluatie goed verloopt, kunnen we de rest van de mensen laten overbrengen.”

“Er is niet gekozen voor een gesloten instelling. Dat mag niet bij wet, want geen van de asielzoekers is hier illegaal,” vervolgt De Wolf. “Ze zitten al een tijdje in België en iedereen heeft een asielaanvraag ingediend. Wel geldt er een avondklok die om 20.00 uur ingaat.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?