Buurtbewoners krijgen uitleg over renovatieplannen Beursgebouw

© Robbrecht en Daem - Baneton-Garrino - Popoff
| De grote hal van de Beurs wordt publiek toegankelijk, en krijgt een nieuwe vloer
Updated: 19-02-2020 - 18:34

Dinsdagnamiddag mochten buurtbewoners van het Beursgebouw de site gaan bezoeken en kregen ze uitleg over de concrete renovatieplannen. De vernieuwde Beurs, die rond de 34 miljoen euro zal kosten, zal op de bovenste verdiepingen een Biermuseum huizen. De onderste twee verdiepingen met de grote hal worden publieke ruimtes voor passage en evenementen.

"De vernieuwde Beurs wordt een centrale ontmoetingsplaats in de Stad voor inwoners en passanten," zo staat er te lezen in de brochure die nieuwsgierige buurtbewoners ontvingen.

Passage en een ruimte voor ontmoeting zijn één van de aspecten van de grondige renovatie. Ook de gevels van de Beurs zullen volledig gerenoveerd worden. Valse plafonds en gyprocwanden verdwijnen.

De toegang tot het gebouw zal laagdrempeliger worden. Letterlijk, want er wordt een nieuwe ingang voorzien aan de kant van de Grote Markt "op het niveau van de belangrijkste voetgangersstromen". Zo wordt het mogelijk om door de Beurs te lopen van de Grote Markt tot het Beursplein.

Evenementenhal_Beurs_bezoekbuurtbewoners
© BRUZZ
| Ook het parket in de hal moet eraan geloven. Dat wordt vervangen door graniet met tekeningen op van kunstenares Valerie Mannaerts.

Gratis evenementen

Het Biermuseum in de bovenste helft van het gebouw zal tot stand komen in samenwerking met (lokale) brouwerijen. Op het dak wordt ook een skybar met terrassen voorzien. Onze reporter ter plaatste hoorde ook de term ‘coworking spaces’ rondwaaien.

Pièce de résistance wordt de grote hal waar tot 1.500 mensen in kunnen. Die wordt in eerste instantie een ruimte voor passage of ontmoetingen. Er bestaat ook een mogelijkheid dat er gratis evenementen georganiseerd worden.

2022

De archeologische site blijft en zal geïntegreerd worden in de Beurs met een nieuw ontwerp. De grote lichtkoepel in de Beursstraat, vlak naast het gebouw, wordt vervangen door subtielere kijkgaten.

De renovatiewerken gaan van start in juli of augustus 2020. Eerste afbraakwerken zijn wel al begonnen. In april of mei van 2022 zouden de werken moeten afgelopen zijn. In het voorjaar van 2023 zou de Beurs toegankelijk moeten worden voor het grote publiek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?