Buurtbewoners over behoud Zuidfoor: 'Ik ben gedegouteerd'

BVR
© BRUZZ
07/02/2020

“Wij zijn als buurtbewoners totaal niet gehoord geweest.” Dat zeggen verschillende buurtcomités, nadat de Stad Brussel besliste om de Zuidfoor ook dit jaar niet naar de Heizel te verhuizen. Alvast één buurtbewoner overweegt juridische stappen.

Door de werken aan de nieuwe metrolijn, was er even sprake om de Zuidfoor te verhuizen naar de Heizel. In de plaats daarvan schuift hij op naar Arts en Métiers, deels op de strook waar de foorkramers nu met hun woonwagens staan (zie kaartje onderaan).

“Ik ben gedegouteerd”, zegt Goedele Desmet, die met het buurtcomité Green Connections al jaren ijvert voor een meer leefbare Zuidfoor. “Wij zijn in dit proces totaal niet gehoord geweest door bevoegd schepen Fabian Maingain (Défi). Hij zegt met alle stakeholders te hebben gesproken, maar daar zitten de buurtbewoners blijkbaar niet bij. Terwijl wij wel tot twee uur ‘s nachts de muziek en het gekrijs moeten aanhoren", aldus Desmet.

Gemiste kans

Naast geluidsoverlast zorgt de Zuidfoor er ook voor dat er niets structureels op de middenberm kan komen. “Al jaren ijveren wij voor een lineair park. Maar steeds klinkt het dat dit niet kan omdat er plaats moet zijn voor de Zuidfoor. Men had de werken aan metrohalte Toots Thielemans kunnen aangrijpen om de foor eindelijk te verhuizen naar de Heizel, iets waar al jaren sprake van is. Maar men heeft die kans gemist.”

Ook Miguel Lyssens-Danneboom van het buurtcomité Porte d’Anderlecht is misnoegd, en zegt niet gehoord te zijn geweest. Doordat de foor verschuift, voorziet Lyssens-Danneboom trouwens extra problemen. “Er komt een extra oversteekplaats voor kermisgangers aan de Anderlechtsepoort”, zegt hij. “Dat zal voor extra mobiliteitsproblemen zorgen. En waar gaat men de grote attracties plaatsen? Op het nieuwe stuk middenberm staan veel bomen, gaat men die allemaal drastisch snoeien dan?”

Schuif de balk van links naar rechts om de veranderde opstelling van de Zuidfoor te zien.

Volgens bevoegd schepen Fabian Maingain zal geen boom gekapt worden, en zullen alle attracties een plek krijgen. “Waar precies, dat moet nog besproken worden. Net zoals de plek die de foorkramers zullen worden toegewezen om hun woonwagens te zetten.” Op de plek waar dat vorig jaar kon, komen nu immers attracties te staan.

Om de overlast in te dijken, zegt de schepen begeleidende maatregelen te nemen. Daartoe behoort het plaatsen van geluidsmeters, het sorteren van karton, de dagelijkse ophaling van afval en een verbod op wegwerpplastiek.

Over het gebrek aan overleg met de buurtbewoners, kon Maingain niks kwijt.

yssen-Danneboom denkt echter aan andere maatregelen. “Men zou de openingsuren kunnen aanpassen, of de schaal van de foor verkleinen", zegt hij. "Wij willen de foor niet per se weg, maar ze moet wel leefbaarder."

Gerechtelijke stappen

Of die buurtbewoners het hierbij zullen laten, is nog niet duidelijk. Lyssens-Danneboom laat alvast weten geen gerechtelijke stappen te ondernemen. “We willen niet polariseren”, klink het.

Maar bij Goedele Desmet is die bereidheid er wel. “Een zaak in kortgeding behoort tot de mogelijkheden, maar ik moet eerst met een advocaat bespreken op welke grond dat zou kunnen. In Antwerpen stond de kermis zonevreemd, en was het voor juristen vrij eenvoudig. Juridische stappen behoren dus inderdaad tot de mogelijkheden, maar ik hou die op dit moment in beraad.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Brussel-Stad, Samenleving, Politiek, Zuidfoor, geluidsoverlast, kermis, participatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni