Buurtprotest tegen twee zendmasten in het Zoniënwoud

© Photonews

Een vergunningsaanvraag voor twee zendmasten aan de rand van het Zoniënwoud verhit de gemoederen in Watermaal-Bosvoorde. Proximus wil op twee locaties aan de rand van het bos zendmasten plaatsen, die in totaal 24 antennes hebben. Maar dat zint de buurt niet.

“Urgent” en “kruip achter uw toetsenbord” staat er te lezen op de pagina van AQABEF, of de Association des Quartiers d’Auderghem, Boitsfort, Etangs et Forêt. Zij roepen iedereen op om een brief naar het gemeentebestuur van Watermaal-Bosvoorde te richten, in de hoop dat een negatief advies van de gemeente de vergunning zal kunnen tegenhouden.

De groep maakt zich zorgen over de impact die een werf van deze aard op de flora en fauna van het woud zal hebben. Zeker omdat het gebied erkend is als Natura 2000, dus Europees beschermd natuurgebied.

Bovendien maken ze zich ook zorgen over de elektromagnetische stralingen die van de antennes zouden komen: “De inwoners van de Bundersdreef en de buurt rond de Van Kermlaan zullen permanent worden blootgesteld aan sterke elektromagnetische velden, net als de kinderen en de leerkrachten van de Internationale School van Brussel, de sporters en toeschouwers van de Rugbyclub van Bosvoorde en de vele wandelaars die vaak naar het Zoniënwoud komen op zoek naar een rustgevende omgeving, ver van elke vorm van vervuiling.”

Gewestelijk Expresnet

Het zou zeker niet de eerste zendmast in het Zoniënwoud zijn. Uit het Vlaamse beheersplan blijkt dat er in Hoeilaart, ter hoogte van de oude renbaan, ook al een andere zendmast van Proximus staat.

Proximus wil, met steun van Infrabel, de extra antennes plaatsen om tegemoet komen aan het Gewestelijk Expres Net (GEN). Deze uitbreiding van het spoorwegnetwerk van en naar de hoofdstad moet de vele pendelaars die naar de hoofdstad reizen uit hun auto halen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?