Carla haalt al negenduizend handtekeningen op met petitie tegen seksueel geweld

Carla, die op 22 januari bijna werd verkracht aan het Jubelpark, heeft ondertussen al bijna negenduizend handtekeningen verzameld voor haar petitie tegen seksueel geweld. Ze is van plan om met de petitie naar het Brussels parlement te stappen, iets wat kan vanaf duizend handtekeningen. Brussel staatsecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS) heeft Carla uitgenodigd voor een gesprek.

Dat Carla’s petitie tegen seksueel geweld in Brussel zo zou boomen had ze nooit verwacht. “Blijkbaar moeten er minstens duizend mensen uit Brussel zelf getekend hebben, maar dat is geen probleem. We zitten al aan meer dan vijfduizend Brusselaars als we kijken naar de locatie van de ondertekenden”.

Met het aantal mensen die de petitie tegen seksueel geweld ondertekend hebben, wordt ook de lijst van concrete eisen voor het Brussels parlement langer. Carla legt uit dat ze ook naar de zaak van Julie Van Espen heeft gekeken en de brief die haar ouders naar de belangrijkste politici van ons land hebben gestuurd. De Antwerpse Van Espen werd vorig jaar verkracht en vermoord teruggevonden in het Albertkanaal. “De dader was ervoor al veroordeeld voor verkrachting, maar liep in afwachting van de zaak nog vrij rond. Zoiets kan gewoon niet meer.”

Duidelijkere en strengere wetten nodig

De advocate van beroep ziet nog veel gaten in het Belgisch rechtssysteem omtrent seksueel geweld. “De wetten zijn vaak onduidelijk of niet streng genoeg. Naast de eerdere eisen zoals meer straatverlichting en politieaanwezigheid, wil ik vooral langetermijnoplossingen”, zegt Carla. Ze staat ondertussen in contact met Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS), die naar aanleiding van de petitie voorstelt om samen rond de tafel te gaan zitten.

Zondag 7 februari organiseert Carla met een aantal andere vrouwen een zelfverdedigingscursus online. “Iedereen die de petitie heeft ondertekend ontvangt nog een mailtje, maar enkel vrouwen mogen deelnemen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?