Carrefour op de vingers getikt wegens schending privacy

© PhotoNews

In een poging klanten te laten betalen met een vingerafdruk, experimenteert Carrefour momenteel met een systeem waarbij consumenten hun klantenkaart laten lezen door hun vinger op een scanner te plaatsen. Dat baart de gegevensbeschermingscommissie zorgen.

Tussen maart en juni dit jaar vond een testfase plaats met MyFinger - zo heet de toepassing - in een Carrefourwinkel in de Froissartstraat, in de Europese Wijk. Toen namen 800 klanten deel aan die test. Betalen kon toen nog niet met de vingerafdruk. Wel werd die gekoppeld aan de klantenkaart van de winkelketen.

Om klanten ook te laten betalen met dit systeem, moet Carrefour natuurlijk wel een vingerafdruk opslaan en die linken aan de gegevens van iemands bankkaart. En dat baart de gegevensbeschermingsautoriteit, de vroegere privacycommissie, zorgen, schrijft De Standaard.

“Biometrische gegevens opslaan en verwerken kan enkel als dat absoluut noodzakelijk is,” aldus Aurelie Waeterinckx van de commissie. “Bovendien moet het proportioneel zijn. Is iemands vinger scannen wel het minst ingrijpende betalingssysteem?” Daarnaast benadrukt de commissie dat dat die gegevens voldoende beveiligd moeten kunnen worden.

Carrefour maakt zich voorlopig geen zorgen. “We zullen voldoen aan alle GDPR-regels,” klinkt het. “We linken de gegevens, maar hebben er verder geen inzage in.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?