Ceremonie in Koekelberg om Congolese onafhankelijkheid te vieren

© Via Twitter van Pieter De Crem

Voor de basiliek van Koekelberg is dinsdagavond in kleine kring een ceremonie gehouden naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo. Het initiatief kwam van Brussels Parlementslid Pierre Kompany (CDH). CD&V-kopstukken Pieter De Crem en Joachim Coens waren bij de aanwezigen.

De politici hielden een toespraak over de onveranderlijke banden tussen beide volkeren. Pierre Kompany, de eerste Belgische burgemeester van Congolese oorsprong, toonde zich tevreden over de "emotionele reflex van de koning" naar aanleiding van de brief van koning Filip met spijtbetuigingen voor de Belgische wandaden in Congo.

Lof voor koning Filip

"Wat koning Filip heeft gedaan, heeft geen enkele vorst hem voorgedaan. Dat moet niet onderschat worden. Het is een historisch moment, alsook een schoon emotioneel gebaar. Het maakt hem waardiger dan al zijn voorgangers tesamen", aldus Kompany, die op de trappen van de Basiliek van Koekelberg geflankeerd werd door veel familieleden. Vincent Kompany tekende niet present.

Volgens vader Kompany is de brief van koning Filip aan de Congolese president Félix Tshisekedi een belangrijke eerste stap. "Laat onderzoekers en geschiedkundigen nu maar hun werk doen in de parlementaire commissie. We zoeken uit wat er precies is misgelopen. Excuses en wie weet ook schadevergoedingen volgen dan later wel."

Zes Belgen in Congo opgepakt

Nadat het nieuws over zijn eis tot publieke excuses tot in zijn geboorteland was geraakt, werd hij door Belgen ter plaatse racistisch bejegend op allerlei nieuwssites. Dat raakte Kompany diep. Volgens de krant Het Nieuwsblad zouden intussen al zes personen daarvoor opgepakt zijn in de Congolese steden Lubumbashi en Kinshasa.

"Een van die gearresteerde mannen heeft mij via familieleden in België intussen benaderd", zegt Kompany aan de krant. "Het was zogezegd allemaal een misverstand. Ik ga mij niet moeien met hun miserie. Ik zou niet in hun plaats willen zijn, want het is geen pretje in een Congolese gevangenis momenteel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?