Circulatieplan Anderlecht: betonblokken gaan weg

© Kevin Van den Panhuyzen
| De Ropsy Chaudronstraat, die éénrichtingverkeer werd gemaakt met betonblokken. Of het na verwijdering van de blokken weer een tweerichtingsstraat zal worden, is nog niet bekend.
Updated: 21-09-2022 - 18:28

De betonblokken die in Kuregem zijn geplaatst vanwege het circulatieplan, zullen worden verwijderd. Dat bevestigt burgemeester Fabrice Cumps (PS) aan BRUZZ. Wat er daarna gebeurt met het circulatieplan, moet nog worden beslist. Duidelijk is dat Cumps het liefst het volledige plan van tafel veegt en eventuele nieuwe plannen wil maken met de wijk. "We gaan vanavond al in overleg met de buurtbewoners."

Dat besluit volgt op de uitbarstingen, verbale agressie en doodsbedreigingen die de leden van het college van Anderlecht vorige week donderdag tijdens de gemeenteraad te verduren kregen.

Burgemeester Fabrice Cumps (PS) bevestigt nu dat hij het circulatieplan wil stopzetten. De betonblokken die deel uitmaken van het circulatieplan zullen in ieder geval in de komende dagen uit de hele wijk worden verwijderd. De burgemeester krijgt daarvoor de steun van meerderheidspartijen (Vooruit, PS, Défi, Les Engagés).

"De burgemeester heeft zijn verantwoordelijkheid genomen," reageert Martin Vander Elst, initiatiefnemer van het Comité Non au Plan Good Move, dat een belangrijke tegenstem is in debat over het circulatieplan van Kuregem. "Dit betekent een overwinning voor de bewoners, die zesduizend handtekeningen hebben verzameld en via TikTok en Instagram zich hebben gemobiliseerd.

Dat het college de burger meer wil betrekken bij het bedenken en uitvoeren van het mobiliteitsbeleid is voor Martin Vander Elst heel belangrijk. "Een bladzijde die wordt omgeslagen."

Ecolo en Groen nog niet akkoord

Ecolo en Groen hebben hun fiat nog niet gegeven voor de volgende stap in het circulatieplan. Alle wijzigingen ongedaan maken, zoals de burgemeester lijkt te willen doen, is volgens hen niet de juiste optie. Dat zou betekenen dat de verkeerssituatie wordt teruggedraaid naar de periode van voor juli, toen de eerste maatregelen rond het circulatieplan werden doorgevoerd. "De eenrichtingsstraten blijven voorlopig, het is onmogelijk om ze meteen terug te draaien," klinkt het op het kabinet van Elke Van den Bandt (Groen). Daarover moeten de Anderlechtse groenen de komende dagen een akkoord vinden met het schepencollege.

Anderlechts schepen voor Mobiliteit Suzanne Müller-Hubsch (Groen) herinnert dat ook zij vorige week heeft voorgesteld om betonblokken te verwijderen en bepaalde elementen uit het circulatieplan te wijzigen. Ook voor haar is het belangrijk om meer in dialoog te gaan met de Anderlechtenaar. "We willen een volksraadpleging organiseren om wijk per wijk de mening over het circulatieplan te vragen aan de Anderlechtenaar."

Daarnaast benadrukt ze hoe belangrijk het is om ook vanuit andere sectoren te investeren in Kuregem. "Mobiliteit is voor ons geen doel op zich," zegt Müller-Hübsch. "We moeten ook werken op vlak van veiligheid, preventie, jeugd, sociale cohesie, huisvesting en netheid."

Good Move

Good Move is het mobiliteitsplan van de Brussels gewest dat stapsgewijs in verschillende gemeenten wordt ingevoerd. Het plan heeft zijn voor- en tegenstanders.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?