Clerfayt denkt aan vergunning voor wie huisdier wil

© Belgaimage
| Bernard Clerfayt (Défi), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Werk en Beroepsopleiding, Digitalisering, de Plaatselijke Besturen en Dierenwelzijn.

Brussels minister voor Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi) overweegt een vergunning in te voeren voor Brusselaars die een huisdier wensen. Zo’n vergunning bestaat al in Wallonië. Clerfayt wil er deze week een wetsvoorstel over indienen.

Dat schrijft de krant La Dernière Heure.

Clerfayt wil de Brusselse wetgeving rond dierenwelzijn aanpassen en organiseerde daarvoor een grote bevraging bij de bevolking. Tussen juni en september kreeg hij via die weg maar liefst 2.086 reacties van burgers. Het idee van zo’n vergunning voor toekomstige baasjes, kwam daarin sterk naar voren.

“86 procent van de respondenten is het ermee eens dat dieren eigen gevoelens, noden en waardigheid hebben en daarom recht hebben op speciale bescherming”, zegt de minister aan La DH. En een dier met eigen waardigheid, kan je dus niet meer beschouwen als een ‘object’ voor je plezier, aldus Clerfayt.

Vergunning

De minister wil nu ten eerste een lijst opstellen van dieren die nog door Brusselaars geadopteerd mogen worden. In tweede instantie denkt hij na over een vergunning voor wie zo’n dier in huis wil nemen.

Zo’n vergunning bestaat al in Wallonië, maar het is er eerder een pro forma-aangelegenheid. “Iedereen kan zo'n vergunning krijgen, je hoeft het alleen maar te vragen”, zegt Clerfayt. In Brussel wil hij nadenken over een bijkomende opleiding voor toekomstige baasjes, of zelfs een soort contract. Zo zouden mensen die zich in het verleden schuldig hebben gemaakt aan dierenmishandeling, bijvoorbeeld geen vergunning meer kunnen krijgen voor een nieuw huisdier.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?